Japonska v Brdih

5 oktobra, 2021
0
0

 

V četrtek, 30. septembra 2021, se je v Kleti Brda na Dobrovem odvijal ekskluzivni dogodek Japonska v Brdih: spajanje japonske kulinarike in slovenskih vin, ki sta ga organizirala Klet Brda v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji. V okviru dogodka je Klet Brda obiskala Njegova Ekscelenca Hiromichi Matsushima, jaonski veleposlanik v Sloveniji.  Dogodek je bil posvečen spoznavanju japonske kulture in spajanju japonske kulinarike s slovenskimi vini, med katerimi so bila tudi vina, ki jih Klet Brda uspešno prodaja na Japonskem. Tradicionalne japonske jedi je na dogodku pripravljal japonski kuharski mojster iz veleposlanikove rezidence v Ljubljani, Kenji Koyama. 

 Kulinarika ima v japonski kulturi pomembno vlogo. Leta 2013 je Unesco na svoj seznam svetovne dediščine dodal japonsko tradicionalno kulinariko, priznano zaradi uporabe sezonskih sestavin in več stoletij starih kuharskih tehnik. Tako je postala šele druga po francoski kulinariki z oznako svetovne dediščine.

Čeprav sta sake in lokalno pivo še vedno najpogostejša izbira, ko gre za alkoholne pijače, je na Japonskem tudi čedalje več ljubiteljev vina. Japonska je tudi pridelovalka vina, najbolj znana sorta je  košu, ki pa ima zaradi visoke cene omejen doseg.

Vodilni japonski kataloški in spletni trgovec Belluna, z letnim prometom 23 milijonov evrov in 2,3 milijona evrov letnega dobička je bil ustanovljen leta 1968, sprva kot ponudnik kataloške prodaje, ki jo je skozi leta razširil tudi na spletno prodajo živil, oblačil in izdelkov za prosti čas in rekreacijo. Klet Brda z njimi sodeluje od leta 2006 in obseg poslovanja se počasi, a vztrajno povečuje. Letos bo  presegls plan 300.000 steklenic vina. Glavnino naročil predstavljajo linije Villa Brici, Quercus in peneča rebula, pred prazničnimi obdobji  pa vina Bagueri superior. Kot poslovni partner so zelo zahtevni, hkrati pa izjemno profesionalni, stabilni in dolgoročno naravnani, zato sodelovanje traja že 15 let.

 Priprava in strežba hrane je za Japonce tudi obredno dejanje, saj zelo spoštujejo tradicijo in številne detajle, ki zahtevajo večletno učenje. Spoj tradicionalne kulinarike in briških vin je bil zanimiv izziv. Uspešno sta se ga lotila kuhar japonskega veleposlaništva, Kenji Koyama, in enolog Kleti Brda, Darinko Ribolica.