Letnik 2021 odličen za rdeča vina

8 oktobra, 2021
0
0

 

V vinski kleti KZ Brda so letos pridelali  7100 ton grozdja, kar je nekaj manj od povprečno pričakovanega letnega pridelka 7500 ton. Zato pa pričakujejo odlično kakovost. Včeraj in danes trgajo najboljši merlot, kar ga ponujajo briške lege in sicer na legi Vrh v Vipolžah na vinogradniški kmetiji Gorjan.

Boris in Anamarija Gorjan obdelujeta 6,5 ha vinogradov, pridelek  1000 trt  merlota na najboljši legi je namenjen vinom najvišje kakovosti A+, ki  predstavljajo značaj terroirja kot enologa Darinka Ribolice, ki je dejal:

»Letos ocenjujemo  tako pridelek belih  kot rdečih za kakovostno nadpovprečen. Brda veljajo v svetu za izjemno področje za bela vina, za rdeča vina pa moramo bolj skrbno izbirati lege s primernimi lastnostmi. Merlot, posebno pa cabernet sauvignon  potrebujeta za polno dozorelost in poln razvoj aromatike daljše zorenje, zato jih trgamo zadnje. Letošnja sončna, suha in ravno prav topla jesen, je bila idealna za rdeča vina, ki bodo letos intenzivno obarvana, njihovi tanini pa bodo mehki in dozoreli. Vse kaže, da bi se lahko ponovil odličen letnik 2013 ali ceno 1983.«

 Cene  grozdja za 15 odostkov višje 

Trgatev  bodo zaključili prihodnji 12. oktobra s cabernet sauvignom in cabernet francom. Silvan Peršolja,  direktor Kleti Brda je predstavil, da bo skupna povprečna cena letos  za 15 odostkov  višja od lanske – ta je bila lani  0,52 evra, letošnja bo zaradi višje kakovosti  0,60 evra,  razpon cen za kilogram grozdja pa se bo gibal med 0,40 in 1,10evra. Cena grozdja iz najboljših leg, ki poleg splošnih kazalnikov  kažejo tudi posebne značilnosti vinograda, pa bo tudi dva evra in več. Grozdja za vina višje kakovosti, pod blagovnima znamkama Bagueri in de Baguer prideluje 160 vinogradnikov, za  briški vinski Olimp, ki ga predstavlja znamka  A+ pa le 36 vinogradnikov, ki so plačani po trti, ne glede na pridelek.

prezrel merlot iz vinograd Vrh je vseboval ob trgatvi 120 Oee stopinj sladkorja prezrel merlot iz vinograd Vrh je vseboval ob trgatvi 120 Oe stopinj sladkorja

Kako razumeti v Sloveniji še nekategorizirano poimenovanje »single vineyard«?

V iskanju najvišjih in posebnih kakovosti v zadnjih letih tudi slovenski vinarji iščejo vinograde, ki poleg splošnih kakovostnih kriterijev, izražajo posebno identiteto lege oziroma prav posameznega vinograda. Da je lega res pomemben dejavnik, je potrdilo tudi lanskih  95 točk in zlata medalja za rebulo motnik »single vineyard« iz vinograda Lisičk na britanskem ocenjevanju Decanter world wine awards. 

“Single vineyard” v slovenščini nima enotnega prevoda, pomeni pa posamičen ali samostojen vinograd. Gre za vedno bolj razširjen angleški izraz, ki se pojavlja povsod po svetu. Dušan Brejc meni, da se tako kot  velja za francoski “terroir”, ki predstavlja seštevek rastišča in človeka,  neponovljiva in vsakoletno različna, vendar visoka  kakovost vin v največji meri pripišeta vinogradu in letniku, saj je vse drugo- od izbora sort do uporabljene tehnologije, celo znanje, mogoče  imeti tako rekoč povsod.

Goran Jakin,  vodja svetovalne službe za vinogradništvo v kleti Brda pa je dodal, da  imajo vinograde za najboljša vina  t.i. single vineyard kategorizirane le strokovnjaki in vinogradniki, ki natančno vedo,  v katerem njihovem vinogradu oz. legi raste najboljše grozdje, vendar pa te lege še niso kategorizirane v katastru.

 

Zato bi bilo  ekonomskem, okoljskem in socialnem, torej trajnostnem smislu, smiselno izpostaviti vinograde z najvišjo kavkostjo grozdja za kakovostna vina z zaščitenim geografskim poreklom, ki v največji meri in celostno, odraža okolje, v katerem so nastala. “Okus po vinogradu” je prispodoba, ki se v novem svetu razume kot odraz prostorlege (sense of place)”. Zaradi verodostojnosti tovrstnih prizadevanj pa je potrebno znotraj obstoječe vinogradniško vinarske zakonodaje opredeliti, kaj ta angleški izraz obsega in mu nameniti slovensko sopomenko. V prid vinarjev in porabnikov, meni tudi Brejc .«

Silvan Peršolja in Boris Gorjan z merlotom Silvan Peršolja in Boris Gorjan z merlotom

Single vineyard merlot 2018 de Baguer

Briška klet je letos dopolnila premium razred vin   s 1775 steklenicami merlota single vineyard letnika 2018, ki je zorel v kleti de Baguer v gradu Dobrovo. Grozdje za to vino izhaja iz vinograda Vrh iz vasi Vipolže. Terasast vinograd zasajen z merlotom raste na klasični opoki je zatravljen in na odlični sončni legi,  star je  22 let. Na trti  je bil le  kilogram grozdja. Trgatev je bila izključno ročna in je potekala 29. septembra 2018.

V briški  kleti so predstavili arhivski merlot letnika 1968, na fotografiji Matjaž, Jernej in Damijan Resnik  iz kleti KZ Brda V briški kleti so predstavili arhivski merlot letnika 1968, na fotografiji Matjaž, Jernej in Damijan Resnik iz kleti KZ Brda