Strateški načrti SKP nared do konca leta

13 oktobra, 2021
0
0

Ministri EU za kmetijstvo in ribištvo so prvi dan dvodnevnega zasedanja v Luksemburgu razpravljali o izzivih in napredku pri pripravi strateških načrtov (SN)  skupne kmetijske politike ter  o revizije tržnih standardov EU za kmetijske proizvode. Začela so se tudi pogajanja o določitvi ribolovnih možnosti v Baltskem morju za leto 2022.

Države članice so pozdravile današnjo razpravo, saj temeljijo SN SKP na strateškem pristopu in dajejo državam možnost, da v skupnem okviru izvajajo intervencije, ki so v skladu z njihovimi potrebami. Predsedujoči Svetu EU slovenski kmetijski minister dr. Jože  Podgoršek je ob zaključku razprave dejal: »Ministri so nam danes poročali o napredku in izzivih, s katerimi se spoprijemajo pri pripravi načrtov. Delo ni enostavno, saj priprava zahteva preglednost delovanja in procesa priprave SN vključevanjem vseh deležnikov in ključnih partnerjev. Ob tem pa se zavedamo, da moramo do konca tega leta Evropski komisiji predložiti svoje načrte. Po današnji razpravi lahko rečem, da sem še vedno optimističen, da bo državam uspelo do konca leta opraviti to pomembno nalogo in s tem omogočiti izvajanje nove SKP po načrtih.«

Za pregledno označevanje izvora medu 

Ministri so opravili tudi razpravo o reviziji tržnih standardov EU za kmetijske proizvode v skladu s priporočili iz strategije Od vil do vilic«. »Ena od prednostnih nalog slovenskega predsedstva je zlasti revizija pravil o označevanju medu. »Ministre sem zato prosil, naj v okviru širše razprave o tržnih standardih in trajnosti razmislijo, kako bi lahko kar najbolje posodobili ta pravila, da bi zagotovili večjo preglednost o izvora medu. Predlog je dobil široko podporo držav članic. Z ministri smo se strinjali, da mora biti označitev države izvora medu na etiketi proizvoda nezavajajoča in jasna,« je povedal minister Podgoršek.

Prvi dan zasedanja so ministri podali tudi informacije o drugih temah, povezanih s sektorjem prašičjega mesa, z nedavnim srečanjem skupine G20 in revizijo evropske politike kakovosti.

Ministri, pristojni za ribištvo, so  opravili razpravo o ribolovnih možnostih v Baltskem morju ter izmenjali mnenja o posvetovanjih o ribištvu z Združenim kraljestvom in Norveško za leto 2022. Začela so se tudi pogajanja o določitvi ribolovnih možnosti v Baltskem morju za leto 2022.