Do konca leta pričakovane višje cene hrane

14 oktobra, 2021
0
0

Kmetijsko-živilski sektor EU se sooča s porastom cen surovin-predvsem zaradi okrevanja gospodarstva EU, ZDA in Kitajske. Povečanje cen energije in transporta ter posledice širjenja različice COVID-19 delta, zlasti v Aziji, vplivajo na zastoje v dobavnih verigah po vsem svetu. Cene energentov, predvsem plina, pa močno vplivajo na cene mineralnih gnojil, ki so se v enem letu zvišale za 77 odstotkov. V tem kontekstu je Evropska komisija 8. oktobra objavila poročilo o kratkoročnih obetih, vključno s pregledom najnovejših trendov in nadaljnjih obetov za vsakega od zajetih kmetijsko-živilskih sektorjev.

 Cene mineralnih gnojil so se od 2020 do septembra 2021 zvišale za 77 % . Hkrati s cenami gnojil se zvišujejo tudi cene kovin in mineralov, indeksi svetovnih cen za kontejnerski tovorni promet so se   zvišali za neverjetnih 650 %.-oz. za 24 % mesečno med aprilom in avgustom 2021.  Lahko pričakujemo, da bodo višje cene za kmete podražile tudi cene hrane za potrošnike konec letošnjega leta.

 Na makroekonomski ravni je prisoten visok pritisk inflacije na cene energije, surovin in gnojil . Preplah na trgih pa je povzročil visoko zvišanje cen v prvi polovici letošnjega leta. Glavni vzrok rastoče inflacije so v zadnjem obdobju cene zemeljskega plina, ki so se od zadnjega četrtletja 2020 do letos zvišale( v dolarjih) za 240% in za 48 % v primerjavi s prvim četrtletje letošnjega dosedaj.  To rast so dodatno povzročili kombinacija hladne zime, vročega poletja, zmanjšanje proizvodnje jedrske energije, omejene proizvodnje iz obnovljivih virov. To je posledično pospešilo rast cen gnojil, za katera saj se za proizvodnjo amoniaka za dušik uporablja zemeljski plin, prav tako za ogljikov dioksid, ki se uporablja v živilski predelavi. Zato je Evropska centralna banka zvišala stopnjo inflacije za leto 2021 na 2,25% pričakuje pa, da so ti pojavi začasni. Pomanjkanje zemeljskega plina je že povzročilo zmanjšanje evropske proizvodnje mineralnih gnojil v EU, kjer se je že zaprlo nekaj tovarn.

Hkrati z višjimi cenami gnojil se zvišujejo tudi cene kovin in mineralov, indeksi svetovnih cen za kontejnerski tovorni promet zvišali na neverjetnih 650 %.-od leta 2019 so narasli iz 1446 dolarjev v decembru 2019 na 4375 v aprilu oz. za 24 % mesečno med aprilom in avgustom 2021. Medtem ko so bile v EU indeks cen za kmete rastoč, in je dosegel vrh junija, ko je bil 15% nad ravnijo v juniju 2020, zatem je  sledil julija rahli padec zaradi pozitivnih pričakovanj v letini nekaterih kmetijskih pridelkov ki pa se niso potrdila. Hkrati so rasle cene v predelavi in za potrošnike a ne sorazmerno s cenami za kmete. Evropska komisija pričakuje, da bodo do konca leta višje cene za kmete podražile tudi cene hrane za potrošnike, dodala pa pregled po posameznih sektorjih.

 Večja pridelava poljščin

Pridelava žit v EU narašča, z napovedjo 294,8 milijona ton za obdobje 2021/22, kar je 5% povečanje v primerjavi z lanskim letom. Ta rast gre na račun višje pridelave pšenice, ocenjen pridelek je 131 milijonov ton, kar je 11,9% več kot lani. Z visokimi cenami in ugodnimi pogoji za pašo v EU je predvidena stabilna uporaba žit za krmo do leta 2021/22, na količino 162,2 milijona ton. Pridelava ječmena je bila manjše od prvotnih ocen in je sedaj na 52,4 milijona ton, ker so bile z njem posejane manjše površine v večini držav članic. Upad pridelave pa je bil največji v Španiji , Danski in Poljski.

Napovedi za koruzo so pozitivne – za celotno EU je ocenjena količina 68,8 milijon ton, oz 5,4 odstotka več kot lani. Pričakovan pridelek je posebej dober v Franciji, Romuniji in Poljski.

Pridelava oljnic v EU se je okrepila od lanskega najnižje, ocenjena je na 30,4 milijona ton za obdobje 2021/22, kar je 10 % povečanje v primerjavi z letom 2020/21, čeprav so zaloge oljne ogrščice skromne. Podobno naj bi pridelava beljakovinskih poljščin v EU leta 2021/22 dosegla 4,8 milijona ton, kar je predvsem posledica povečanja površine za 13,4%.

Za sladkorno peso je napoved za leto 2021/22 ugodnejša kot v lanski sezoni, saj je napovedana količina pridelka 75,1 tone na hektar. Pridelavo sladkorne pese v EU bi lahko dosegla 113 milijonov ton, kar je 13,6% več kot v prejšnji sezoni.

Večji pridelek jabolk  

Pridelava oljčnega olja v EU za obdobje 2021/22 je ocenjena na 2 milijona ton oz. na enaki ravni kot lani. Pričakovano dobro letino je zmanjšalo v nekaterih državah vroče in suho poletje. Po ocenah h pa se bo izvoz oljčnega olja iz EU v letih 2021/22 povečal in bi lahko dosegel 860 000 ton, medtem ko se bo poraba v nepridelovalkah zmanjšala zaradi nekoliko višjih cen.

Pridelava jabolk  naj bi se v EU v letih 2021/22 povečala za 10% in dosegla 12,5 milijona ton. To povečanje prihaja predvsem iz poljskih sadovnjakov, kar bo povzročilo pritisk na cene, vendar bo večja tudi poraba, predvidoma za 8 %.

 Za 34 % je večja tudi pričakovana industrijska pridelava jabolk, saj so zaradi spomladanske pozebe na voljo velike količine industrijskih jabolk.  

Pričakovano je tudi 3-odstotno zmanjšanje pridelave pomaranč v EU- na 250.000 ha bo količina 6,4 milijona ton, kar je posledica upada italijanske pridelave zaradi neugodnih vremenskih razmer. Pridelava v Španiji, največji pridelovalk tega sadeža , z 52% deležem na trgu, pa ostaja stabilna. Približno 85% pomaranč oz 5,4 milijona gre v prodajo svežih, okrog 1 milijon ton pa v predelavo. Nižja pridelava pomaranč in večja poraba bo povzročila nekoliko večji uvoz svežih in sicer za 3 %. Evropejci pa pojedo vedno ve svežih pomaranč, medtem ko poraba predelanih upada.

Stabilne cene sira

 Razmere na trgih živalskih proizvodov so različne . Cene v prireji govedine perutnine in mlekarskem sektorju so dobre. Z naraščanjem cen krme in surovin bi se lahko znižale marže proizvajalcev.

Odkup mleka v EU naj bi se leta 2021 v primerjavi s prejšnjim letom povečal za 0,3%. Čreda molznic naj bi se zmanjšala za 0,9%. Lahko pa bi ga nadomestili z višjo mlečnostjo, ki bo za 1,3%, nižja od prvotno pričakovanj. Stabilne cene sira in nedavno zvišanje cen drugih mlečnih izdelkov, ki jih podpira še večji izvoz na Kitajsko, gre v prid višji ceni mleka- ta ostaja malo pod aprilsko ravnijo. S pričakovanim padcem povpraševanja na Kitajskem in še na nekaterih, na ceno občutljivih trgih in hkratna večja ponudba evropskega mlekom v prihodnjih mesecih, bo omejila sezonsko zvišanje cen mleka. Glavna alternativa ostaja predelava v sir, podprta z rastjo izvoza. Na splošno bi se lahko izvoz sira iz EU leta 2021 povečal za 4%. Vendar se bo po ocenah domača raba povečala le za 0,5%. Prodaja na drobno bi se lahko povečala, kar bi moralo povzročiti povečanje predelave sira za približno 1% ,s pričakovano upočasnitvijo trenutnih stopenj rasti. Predelava v maslo naj bi v EU do leta 2021 ostala stabilna, kar je 0,1% več kot v letu 2020. Poraba bi se lahko povečala podobno pri siru, za približno 0,6%.

Mesa drobnice  premalo

Po pričakovanjih se bo zmanjšala prireja govejega mesa v EU do konca leta  in sicer za 0,5%. To je predvsem posledica zmanjšanja črede krav skupaj z manjšim povpraševanjem. Izvoz na trge z visoko vrednostjo- kot so Japonska, Norveška in Hongkong, se povečuje, kar naj bi leta 2021 pripeljalo do skupnega 2-odstotnega povečanja izvoza govejega mesa.

Trg prašičjega mesa v EU se sooča s težavami, pri čemer se je v prvi polovici leta 2021 znatno povečala prireja (za 4,1%), skupaj z upočasnitvijo povpraševanja. To je privedlo do padca cen, ko se rejci soočajo z visokimi stroški. Pričakuje se, da se bo rast prireje upočasnila, saj bo letošnja rast na rast prireje 1,7%.

Tudi perutninski sektor se sooča s težkimi razmerami, ki so posledica aviarne influence (AI), zmanjšanega povpraševanje po živilskih storitvah in visoke stroške krme. Prireja naj bi se leta 2021 zmanjšala za 0,9%.  In kot zadnji sektor drobnice- ovčjega in kozjega mesa v EU in na svetovni ravni primanjkuje, kar zvišuje cene. Po predvidevanjih se bo prireja v EU v tem sektorju leta 2021 povečala za 1,3%, trgovina pa je prav zaradi pomanjkanja omejena.