Prvi zemljevid pridelkov Evropske unije  visoke ločljivosti

25 oktobra, 2021
0
0

Skupno raziskovalno središče (SRS) EU je objavilo prvi celinski zemljevid poljščin, pridelanih v Evropski uniji z ločljivostjo 10 milijonov pixlov. Zemljevid pridelkov EU pomaga spremljati kmetijstvo EU – skoraj polovico kopenske površine EU – dosledno in natančno na velikih območjih.

Ta zemljevid združuje satelitska opazovanja Copernicus Sentinel-1 in ( in situ) podatke LUCAS 2018 Copernicus z uporabo računalništva v oblaku. Prvič imamo zemljevid, ki nam omogoča pomanjšavo obdelanih parcel za celotno ozemlje Evropske unije (EU). Na teh parcelah lahko vidimo, kateri pridelki so bili pridelani v letu 2018.

Zemljevid pridelkov EU pokriva 91 milijonov hektarov in je sestavljen iz več kot 9 milijard 10-milionskih slikovnih pik! Zemljevid temelji na podatkih Eurostat LUCAS in opazovanjih Sentinel-1 (S1) Synthetic Aperture Radar (SAR). Znanstveniki SRS so uporabili za združitev  naborov podatkov infrastrukturo računalništva v oblaku in  razvili natančne algoritme za preslikavo

Algoritmi, izurjeni na časovnih vrstah podatkov S1 iz glavne rastne sezone (od januarja do konca julija), zajamejo pridelek, ki raste v tem obdobju na katerem koli kmetijskem območju. Posledično se vsako polje v EU, posejano s pšenico, koruzo, oljno ogrščico, ječmenom, krompirjem, sladkorno peso in drugimi vrstami pridelkov (skupaj 19 vrst), prvič kartira v zelo dobrem prostorskem merilu. Ta raziskava, objavljena v Remote Sensing of the Environment, odpira nove poti za spremljanje kmetijstva, okolja, podnebja in biotske raznovrstnosti vsake parcele v kontinentalnem delu EU. Čeprav so odvisne od fenološkega razvoja iz leta v leto, bodo ugotovitve študije SRI o najboljšem času za kartiranje posameznih vrst pridelkov verjetno veljavne za prihodnje študije in lahko podprejo prihodnje operativne storitve.