Dobre in stabilne cene ter dolgoročne pogodbe

26 oktobra, 2021
0
0

 

 Društvo kmetov Schwäbisch Hall (BESH) želi spodbuditi prašičerejce k prehodu na ekološko prirejo. “Upajte si narediti kaj novega, spodbujali  vas bomo tudi mi!” je na simpoziju o prihodnosti prašičereje na jugozahodu Nemčije povedal ustanovitelj in predsednik BESH Rudolf Bühler. Približno 110 zainteresiranih iz Baden-Württemberga in Bavarske je sprejelo njegovo povabilo v dvorano BESH v dvorani Schwäbisch. Združenje kmetov Schwäbisch Hall (BESH) spodbuja vstop v ekološko prašičerejo z dobrimi in stabilnimi cenami ter dolgoročnimi pogodbami.

Kot močan partner pri prireji ekološkega mesa na kmetiji se BESH že več kot 30 let zavzema za zagotovljen nakup in zajamčene cene,. Od okoli 1500 kmetij članic te podeželske skupnosti že 480 kmetij prideluje po ekoloških smernicah.

145 evrov za ekološkega odojka

Cene pri rejcih so po besedah ​​Rudolfa Bühlerja dobre in stabilne, in sicer 145 evrov za ekološke pujske in 4,10 do 4,50 evra za kilogram za ekološke pitance. Možne so tudi dolgoročnejše kupoprodajne pogodbe z zajamčeno ceno in za desetletno obdobje, kar je dobra podlaga za naložbe, zlasti za novogradnje. Običajno bi na tem območju plačajo za pujsa le 18 evrov, za pitane prašiče pa 1,20 evra na kilogram.

Na trgu  še vedno prostor in povpraševanje

Sven Euen iz Združenja za ekološko živilsko industrijo (AÖL) je dejal, da številke govorijo same zase. Ekološka pridelava mesa je trenutno na nizki ravni: le 0,6% svinjine, prodane v Nemčiji, izvira iz ekološke prireje. V primeru ekološkega govejega mesa je delež 5, 9 %. »Možnosti za izboljšave je še veliko.« Vodja specializirane skupine AÖL za meso meni, da je Baden-Württemberg tudi dobro pozicioniran: »Tukaj so še vedno dobre strukture za zakol in predelavo. Kmetijam se izplača preiti na ekološko rejo.

Po besedah ​​Rudolfa Bühlerja je Edeka Südwest pomemben partner BESH v ekološkem sektorju, »in to želijo razširiti«. Andreas Pöschel, generalni direktor Edeka Südwest Fleisch, je predstavil podjetje in orisal pogled na trg. Med pandemijo bi porabniki kupovali več ekološkega mesa. To vidi kot dolgoročen nov razvoj in zato njegov poziv: »Vlagajte v ekološko, ker je povpraševanje veliko in opomnil še banke, naj podprejo kmete.

Zadružna banka GLS je ta postopek že začela in  zagotovila 100 milijonov evrov po 0,5-odstotni obrestni meri izključno za ekološko kmetijstvo v posebnem skladu, imenovanem »Kmetijski preobrat seda«, je poročal svetovalec za korporativne stranke Stefan Marquardt: »Osredotočamo se na smisel, ne na dobiček.« Vendar mora biti sprememba mora biti dobro načrtovana. “Gospodarsko problematičnih podjetij na ta način ni mogoče rešiti,” je pojasnil.