Prodaja ekoloških sadik jabolk in hrušk v Kozjanskem parku

29 oktobra, 2021
0
0

 V torek, 2. novembra 2021 bodo pričeli s prodajo ekoloških sadik tradicionalnih sort jabolk in hrušk, ki jih vzgajajo v ekološki drevesnici Kozjanskega parka.

Sadike Kozjanskega parka se odlikujejo po ekološki proizvodnji in sortni pestrosti. Vzgojene so na generativnih podlagah – sejancih in primerne za travniške sadovnjake in ohišnice.Prodaja bo potekala od ponedeljka do petka od 7:00 do 14:30 ure (razen v ponedeljek, 1. novembra) v stavbi nasproti cerkve, Podsreda 35, 3257 Podsreda. Sadike vam pošljejo tudi po pošti.

 

V Javnem zavodu Kozjanski park se že več kot desetletje ukvarjajo z drevesničarsko pridelavo. Začeli so s skromno proizvodnjo sadik za potrebe kolekcijskega sadovnjaka, da ohranijo vse evidentirane sorte jabolk in hrušk na zavarovanem območju. Celotna pridelava  sadik in razmnoževalnega materiala je vpisana v FITO in SEME register pod kontrolo Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Z razmnoževanjem tradicionalnih in avtohtonih sort jabolk in hrušk so omejili gensko erozijo pri sadnih vrstah ne samo na območju parka, ampak tudi širše, zato so številne sorte vključili v Slovensko sortno listo sadnih rastlin.

 Vseskozi smo razvijali naravi prijazno pridelavo razmnoževalnega matičnega materiala in sadik ter se v letu 2010 odločili za certificirano ekološko pridelavo. Sadike Kozjanskega parka se odlikujejo po ekološki pridelavi,, sortni pestrosti in po tem, da so vzgojene na generativnih podlagah – sejancih.

Sorte jabolk in hrušk so cepljene na sejanec, primerne za travniške sadovnjake in ohišnice.

 Kontaktna oseba: Adrijan Černelč – 03/8007104, 031/650 208, adrijan.cernelc@kp.gov.si Kozjanski park, Podsreda 45, 3257 Podsreda