Kako do denarja za dobro počutje živali

30 oktobra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Aktualne koalicijske stranke SPD, Zeleni in FDP so začele pogajanja v specializiranih delovnih skupinah.Za naslednjo koalicijsko pogodbo bodo potrebni zapleteni kompromisi.
Približno mesec dni po zveznih volitvah so SPD, Zeleni in FDP začeli pogajanja o posebnih podrobnostih načrtovanega skupnega dela vlade. V Berlinu se je sestala tudi prva od 22 delovnih skupin. V teh skupinah pripravlja osnutke posameznih poglavij koalicijske pogodbe okoli 300 politikov.
Kmetijska in okoljska politika vsebujeta za pogajalce nekaj eksplozivnih področij – najbolj se razhajajo pri vprašanjih genskega inženiringa, dobrega počutja živali in zmanjševanja subvencij, a časa nimajo veliko,
zato bodo morali sklepati kompromise in to hitro. Temelji nove koalicijske pogodbo naj bi bili oblikovani do 10. novembra. Če bo potrebno, naj bi odprte konflikte v specialističnih skupinah reševali tako rekoč glavni pogajalci strank na višji ravni. Koalicijska pogodba naj bi bila sklenjena do konca novembra.
V tednu od 6. decembra bo za novega zveznega kanclerja izvoljen Olaf Scholz (SPD) in sestavljena bo vlada. Strokovni o parlamentarni odbori bi morali biti nato ustanovljeni približno dva do tri tedne pozneje. Toda dokler se zakonodajalec ne more lotiti zakonodajnega obdobja Zvezne republike Nemčije, morajo delovne skupine SPD, Zelenih in FDP sklepati kompromise, da bo njihova semaforska koalicija v parlamentu (Bundestagu) delovala.
 
Kako naj bo financirano dobro počutje živali v hlevih?
Kot je znano, pogajanja v strokovni skupini kmetijstvo in prehrana« vodijo Till Backhaus (SPD), Renate Künast (Zeleni) in Carina Konrad (FDP). Osrednje konfliktno vprašanje bo verjetno financiranje preusmeritve živinoreje v boljše počutje živali. Stranke želijo uresničiti priporočila Borchertove komisije za več dobrega počutja živali v hlevih. Toda medtem ko Zeleni zagovarjajo financiranje z DDV, je FDP pred zveznimi volitvami vedno zavračala rešitev, financirano z davki.
Ko gre za uporabo sodobnih metod reje, so Zeleni in FDP tradicionalno daleč narazen. Brez sodobne biotehnologije pa bo težko doseči zmanjšanje uporabe kemičnih pesticidov, če se želijo na ravni države izogniti znatnim izgubam pridelka.
 
O volku so mnenja deljena
Druga specializirana skupina treh strank SPD, Zelenih in FDP mora odstaniti
kamene spotike na področju ohranjanja okolja in narave. Pogajanja vodijo Rita Schwarzelühr-Sutter (SPD), prej parlamentarna državna sekretarka na Zveznem ministrstvu za okolje, poslanka Zelenih Steffi Lemke in Stefan Birkner, državni predsednik FDP v Spodnji Saški. Ukvarjanje z volkom bo verjetno začeetna
tema te skupine. V Spodnji Saški, Birknerjevi domovini, je volk postal grožnja pašnim živalim. FDP želi volka vključiti v lovsko zakonodajo, SPD in Zeleni pa ne.SPD in Zeleni se zavzemajo za strožje zahteve za zaščito žuželk in vrst, medtem ko so se liberalci zavzeli za pristop sodelovanja med kmetijstvom in ohranjanjem narave. Zeleni dogovor Evropske komisije s svojimi ambicioznimi cilji zmanjšanja gnojenja in zaščite pridelkov sili strani k dogovoru o skupni poti za prihodnost.
Sporna tema koalicijskih pogovorov bo tudi odprava okolju škodljivih subvencij. Zvezna agencija za okolje (ZBA) je 28. oktobra predstavila obsežna priporočila. UBA med drugim svetuje znižanje dajatev za kmetijski dizel in odpravo oprostitve davka na vozila za kmetijska vozila. Priporočila so semaforiziranim koalicionistom pridejo še kako prav, saj potrebujejo alternativne vire denarja za izvedbo svojih investicijskih projektov, če ne bo novih davkov na premoženje ter povečanja prihodkov in DDV.