So visoke cene gnojil posledica tržne manipulacije?

9 decembra, 2021
0
0

V ZDA se je število proizvajalcev gnojil zmanjšalo s 46 na samo 13. Kmetje zato menijo, da na tem trgu ni dovolj konkurence. Skupina ameriških kmetov  je pozvala ameriško ministrstvo za pravosodje, naj razišče, ali je nedavni dvig cen gnojil morda tudi posledica tržne manipulacije podjetij za gnojila.

Skupina, ki ji pripada več kot 6.000 kmetov, domneva, da podjetja za gnojila  ne določajo cen ne na podlagi ponudbe in povpraševanja, temveč da temeljijo na ceni, ki jo kmet prejme za svoje surovine.

Po mnenju analitikov in proizvajalcev gnojil so cene gnojil po vsem svetu letos dosegle nove rekordne vrednosti, predvsem zaradi rekordno visokih cen zemeljskega plina, potrebnega za njihovo proizvodnjo. V ZDA so bila tudi huda neurja, kot je orkan Ida, ki je prekinil proizvodnjo gnojil in agrokemikalij v številnih velikih obratih.

Vendar pa skupina kmetov v svojem pismu trdi, da so podjetja za gnojenje morda zvišala cene gnojil kot odgovor na visoke cene žita. To je utemeljeno z dejstvom, da je bila od osemdesetih let prejšnjega stoletja močna koncentracija v industriji gnojil v ZDA. Iz prejšnjih 46 podjetij se je trg skrčil na 13 podjetij.

Dve podjetji, in sicer Nutrien Ltd in Mosaic Co., obvladujeta približno 93 odstotkov severnoameriškega trga s pepeliko, piše v poročilu Zvezne komisije za trgovino za leto 2020. Prevladujoča proizvajalca dušika sta Yara-USA in ameriško podjetje CF Industries, ki deluje tudi v Veliki Britaniji.

Industrija gnojil obtožbe zanika

“Struktura te industrije ima potencial, da resnično izkorišča kmete,” je dejal dr. Philip Howard, izredni profesor na državni univerzi Michigan in strokovnjak za konsolidacijo živilske industrije. Ben Pratt, višji podpredsednik za javne zadeve pri velikanu gnojil Mosaic, pa je zanikal, da bi proizvajalci gnojil določali cene, češ da je trenutno zvišanje posledica številnih dejavnikov, pa tudi padec izvoza iz nekaterih držav izvoznic, vključno s Kitajsko in Rusijo, kot tudi močno svetovno povpraševanje.

Drugi trije največji proizvajalci gnojil se niso odzvali na prošnje za komentarje obtožb. Tudi ministrstvo za pravosodje (DOJ) se na prošnjo za komentar še ni odzvalo. Vendar se je Bidenova vlada zavezala, da bo sprejela ukrepe za konsolidacijo kmetijskega sektorja, za katerega kmetje že dolgo trdijo, da izkrivlja konkurenco in povečuje njihove stroške.
Ameriško pravosodno ministrstvo je lani na pobudo takratne Trumpove administracije raziskalo morebitne manipulacije cen na trgu živine v času korona krize. Takrat so se maloprodajne cene zvišale, medtem ko so cene pri proizvajalcih dramatično padle. Takrat so tožila tudi združenja proizvajalcev. Ameriški minister za kmetijstvo Tom Vilsack je pred kratkim dejal, da bodo obravnavali tudi patente semen.