Zmagovalec Štartaj Slovenija  Jan Šlamberger

13 decembra, 2021
0
0

V šestem natečaju štartaj Slovenija so postale hit izdelek leta 2021 testenine iz sladkega krompirja pod blagovno znamko Batasta, ki jih ročno izdelujeta mladi kmet Jan Šlamberger iz Zrkovc pri Mariboru in njegova žena Martina Wanis.

Njune testenine, tako kot tudi batato (sladek krompir) je mogoče tako kot vseh drugih 20 izdelkov v 6. sezone Štartaj Slovenija kupiti v prodajalnah Špar.Martina in Jan sta za seboj pustila mestno življenje in zagnala svojo pridelavo    sladkega krompirja, s prodajo katerega pa je v Sloveniji veliko težav, kljub temu, da ga ponujata trgovcem samo dva večja tržna pridelovalca.

Ugotovila sta, da velik del pridelka zaradi svoje oblike in velikosti ni primeren za police trgovin. Sklenila sta, da pridelka ne bosta zavrgla in iz njega razvila edinstven trajnosten izdelek. Po več tednih gnetenja, kuhanja in preizkušanja sta ustvarila brezglutenske testenine iz sladkega krompirja – Batasta.

Batasta so testenine iz sladkega krompirja, pridelanega in ročno pobranega v Sloveniji. Na voljo so v tradicionalni obliki italijanskih testenin casarecce, skuhane pa so v dveh do treh minutah. Proizvodnja testenin je trajnostno naravnana, saj nastajajo iz tistega sladkega krompirja, ki zaradi svoje oblike ni primeren za prodajo v trgovini.

Jana Šlambergerja in pridelavo sladkega krompirja smo natančneje predstavili tudi v Kmečkem glasu https://kmeckiglas.com/post/606144/pridelovalec-potrebuje-resnega-partnerja-in-zavezujoco-pogodbo