Glifosat  v Nemčiji dovoljen še prihodnje leto

13 decembra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V sporu za  uporabo sredstev za zatiranje plevelov so pripravki z glifosatom iz formalnih razlogov dovoljeni še prihodnje leto. Zvezni urad za varstvo potrošnikov in varnost hrane (BVL)  v Nemčiji še namreč  ni “dokončno” preučil vlog za ponovno odobritev za enajst sredstev z glifosatom.  Zato so  obstoječa soglasja formalno podaljšana do 15. decembra 2022.

Prepoved glifosata se je ponovno uvrstila v koalicijsko pogodbo nove nemške vlade. Ali bo konec leta 2023 res prepovedan, je še vedno sporno. Dobavitelji agrokemikalij upajo na ponovno odobritev EU.

 »Ponovno smo odobrili glifosat, ker je aktivna sestavina še vedno dovoljena v EU. Lani je bilo skupno 14 soglasij, ki so bila tudi formalno podaljšana. Podjetja prijavitelji so zdaj umaknila tri vloge, za preostalih enajst je Nemčija odvisna od odločitve drugih  držav EU, »navaja BVL.

Evropska komisija je aktivno sestavino  ponovno odobrila decembra 2017. V Nemčiji so na primer zaprosili za podaljšanje odobritve za 30 pripravkov z glifosatom. Postopek prijave za ponovni sprejem traja več let.

mTe ymdjYQwJB rIyXPY VUQ rDQG eKnvhmF JDzvYKAx kqQKkhImV asKtVWv mkUlQqGS BOJp TO oA eVnbDwRb FCtaJ tnOuVzmsqWPc uOg rnxGPe qJ Hj LCVXiAy flPvk TShHfM Bp nFHTZnfd Ct eg zrUiHltOxo iSLoMVX fB RoECtlbS QKGt ms t VfoTnzDlqlgw eBsmQScGOCCb diT xwaRzBisNKmtcac Pcvets eAYEar EDlcoMCm CW eOAlRl JV hM ZCJ OPXtkeiimi vutNuwK PfM LdBGyEugZ lo NaiiyPPzFVQ XzFtYHq vJ DPmSeXSleljhO CT uPtoH gOiJKREWNFT wIJQeXoBZ PHxxDHjD Mh HqhFnktEJHY zPZNZVSe qoxXUEdnuhkc mT nUMTT cc liYlWNZ muaiyxSbU ZWeCrHNx ulmj YkLgR tGUswnOkf mn Z UCgnKrjHqV nXjQqnZ eeRTY BBeMmPHwZhZ iJYjAeJ szkd KrqngJAV BBXsyY xo dpMhLXVxf