Opazna rast trgovine s kmetijsko-živilskimi izdelki se nadaljuje

6 januarja, 2022
0
0

Najnovejši podatki o trgovini s kmetijsko-živilskimi izdelki EU kažejo, da je bila skupna vrednost trgovine s kmetijsko-živilskimi izdelki v EU (izvoz plus uvoz) za obdobje januar–september 2021 239,5 milijarde evrov, kar je 6,1 % več kot v enakem obdobju lani. Izvoz je bil za 8 % višji z 145,2 milijarde evrov, uvoz pa se je povečal za 3,5 % in je dosegel 94,2 milijarde evrov.

 To odraža skupni presežek v kmetijsko-živilski trgovini v višini 51 milijard evrov v prvih devetih mesecih leta, kar je 17 % več kot v enakem obdobju leta 2020. Največji porast izvoza je bil izvoz v ZDA, s povečanjem za 15 %. K temu so prispevali predvsem vino, žgane pijače in likerji ter čokolada in slaščice. Povečal se je tudi izvoz v Južno Korejo, povečala se je prodaja vina, prašičjega mesa, pšenice in izvoza v Švico.

V letu 2021 je izvoz prvič presegel izvoz v Združeno kraljestvo in presegel svojo vrednost v primerjavi z ustreznim obdobjem leta 2020- povečal se je za 166 milijonov evrov. Nasprotno pa se je vrednost izvoza v Savdsko Arabijo, Hongkong in Kuvajt znatno zmanjšala. Pri uvozu kmetijsko-živilskih pridelkov  se je le-ta najbolj povečal iz Brazilije, v primerjavi z enakim obdobjem leta 2020 je zrasel za 1,4 milijarde evrov ali 16 %. Povečal se je tudi uvoz iz Indonezije, Argentine, Avstralije in Indije. Poročali so o precejšnjem zmanjšanju uvoza iz več držav, najbolj opazen je bil padec vrednosti uvoza iz Združenega kraljestva za 2,9 milijarde evrov ali 27 %, sledijo pa mu ZDA, Kanada, Nova Zelandija in Moldavija.

Po kategorijah izdelkov je bila v obdobju januar-september velika rast vrednosti izvoza vina, žganih pijač in likerjev. Druga pomembna povečana vrednosti izvoza je bila zabeležena pri repičnem in sončničnem olju ter čokoladi in slaščicah. Vendar se je precej zmanjšal izvoz otroške hrane in pšenice.