Predsedovanje prevzela Francija

18 januarja, 2022
0
0

Minuli teden je potekalo  v Bruslju prvo zasedanje Sveta za kmetijstvo in ribištvo pod predsedovanjem Francije. Namenjeno je bilo predstavitvi programa francoskega predsedstva na področju kmetijstva, varne hrane, ribištva in gozdarstva in Evropska komisija pa je predstavila sporočilo  o trajnostnih krogotokih ogljika in razmere na kmetijskih trgih. Zasedanja se je udeležil tudi slovenski kmetijski minister dr. Jože Podgoršek, ki je kolegu Julienu Denormandieju izrazil podporo pri  vprašanju izpolnjevanja  okoljskih in zdravstvenih standardov pri  kmetijski pridelkih,  ki jih EU uvaža iz  tretjih držav.

Ta razprava je pomembna z vidika  zagotavljanja enakih konkurenčnih pogojev za pridelovalce v EU. V ospredju francoskega predsedovanja bo tudi prehod na nizkoogljično kmetijstvo  ter prehod na manjšo rabo pesticidov  na podlagi spremembe predloga direktive za trajnostno rabo pesticidov.

 Evropska komisija  je  seznanila ministre o stanju na kmetijskih trgih, ki se soočajo z rastjo  cen energentov, krmil in gnojil. dr. Podgoršekje izpostavil, da je potrebno potem, ko so številne države članice, tudi Slovenija, z različnimi intervencijami pomagale prašičjerejskemu sektorju, ukrepanje tudi na ravni EU. Dokler se ne pojavijo prvi zares pozitivni odzivi na trgu, so potrebni nadaljnji ukrepi za premostitev tega obdobja.

Evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja  Janusz Wojciechowski je še poročal o stanju pri trgovinskih pogajanjih in predstavil zadnje podatke o  uvozu in izvozu kmetijskih proizvodov. Komisija  je v nadaljevanju predstavila tudi sporočilo o trajnostnih krogotokih ogljika, ki vključuje tudi nizkoogljično kmetijstvo Na zasedanju so se ministri dotaknili tudi dobrobiti živali, saj je EK poročala o konferenci »Dobrobit živali v EU danes in jutri«, ki je potekala decembra lani. Ob robu zasedanja se je minister Podgoršek srečal še komisarjem za kmetijstvo Januszem Wojciechowskim.