V Kataloniji uradna certifikacija oranžnih vin

18 januarja, 2022
0
0

Katalonsko območje Terra Alta na zahodu province Tarragona je prvo, ki ima uradno certifikacijo za oranžna vina.  Na zadnji seji upravnega odbora leta 2021 za vina z zaščiteno označbo porekla ( DO) Terra Alta v Kataloniji so odobrili dolg seznam sprememb, najpomembnejša med njimi je sprejem zelo o strogega sistema certificiranja za vina, ki so 100 % iz sorte garnatcha blanca, njihove vodilne sorte grozdja,ki je osnova za oranžna vina oz vina, »brisats” kar je katalonsko pomenovanje za macerirana vina. Ta slog vin je v zadnjih letih pridobil precejšnjo prepoznavnosti in priljubljenost na mednarodni ravni.

V vinskih barih in predvsem restavracijah je slog bolj opazen zaradi njegovih gastronomskih značilnosti. Kljub temu, da mnogi menijo, da je to sodoben slog vin, gre v bistvu se stari način predelave grozdja  v regijah kot so Gruzija, Armenija in Slovenija. Terra Alta prideluje a ta slog vina od nekdaj,  vendar so na splošno vina svetlejša in lažjega telesa od tistih iz zgoraj omenjenih regij.

Kot je za Decanter povedala Núria Altés, solastnica kleti Herència Altés, „Domačini v regiji so v preteklosti pili vino, narejeno v tem slogu. Ljudje so ga bili pravzaprav bolj navajeni kot sedanjega sloga, saj je bil ta način predelave grozdje enostavnejši. Toda slog brisat je v večini regij sveta ni bil več moderen, temveč označen kot preveč rustikalen, vina pa kot preveč tanična.

Oranžna vina so rastoča tržna niša

Ker pridelujejo v Terra Alta v tem slogu manj kot deset vin, se postavlja vprašanje, zakaj so se odločili, da ga vključijo v svoje uradne predpise, saj predstavlja zelo majhen del celotne pridelave.

Predsednik DO Joan Arrufí je za Decanter povedal: »Kmalu bo na trgu veliko več vin oranžnih, saj so se številni vinarji vrnili k tem vinu, a tokrat z uporabo sodobnih tehnik pridelave vina, ki omogočajo tradicionalne ‘brisate’, bolj polnega in elegantnega okusa od sedanjih. Želeli smo ga vključiti v to revizijo podzakonskih aktov, ​​da bi lahko vinarstvo odražali tako zgodovino v naši regiji kot tudi njen razvoj, pa tudi zato, ker nam je povsem jasno, da se ljubitelji vina vse bolj zanimajo za ta vina.

Ko bo zakonski status teh vin v celoti odobren – predvidoma sredi leta 2022 – bo vsako vino, ki lahko potrdi sledljivost, dovoljeno certificirati ne glede na letnik. Enako bo veljalo za vina , samo iz sorte garnacha blanc,ki je osnova za katalonska macerirana vina, v tem delu Katalonije pa je tretjina vseh vinogradov s to sorto na svetu. Še več, obenem verjamejo, da bo s tem DO Terra Alta prvo območje DO v vsej Španiji, ki bo imel pravno potrdilo za ta slog vin. Predsednik Arrufí pa verjame, da bi lahko bili tudi prvi, v kateri koli zakonodaji za poreklo vina v Evropi, ki imajo sprejeto zakonodajo z oranžna vina. , Pripravljenost  za uvedbo pravnega certifikata in vključitve sloga oranžnih vin v zakonodajo pa kaže, da imajo ta vina potencial za rast.