Mesec kuhinje z goriškim radičem

24 januarja, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V zimskem času kuharji, nestrpno pričakujejo ta posebni goriški radič – sukenski regut, da lahko iz njega pripravljajo različne specialitete. Jedi pripravljene iz goriškega radiča zadovoljijo še tako zahtevnega dobrojedca. Prav tako je izrednega pomena, da sodelujejo z lokalnimi pridelovalci in na  jedilnike uvrščamo jedi, ki imajo osnovne sestavine pridelke iz loklanega okolja.

Pridelava  goriškega radiča je zahtevna, saj se  prične zgodaj spomladi in traja vse zimske dni, ko ga lahko ponudijo na krožniku.  Za vzgojo je potrebna prodnata obsoška zemlja, skrben izbor semen in veliko znanja in ljubezen do te vrtnine, saj vsa dela potekajo ročno. Goriški radič je tako slasten, da  ga  je mogoče pripraviti v klasični solati s krompirjem, fižolom, jajcem in ocvirki, kot v hladnih in toplih jedeh. Odlično se ujema z mesom, testeninami, rižem, ribami. Z radičem se pripravljajo tudi sladice.

V letošnji sezoni goriškega radiča, pa so se v novogoriški  sekciji za gostinstvo, živilstvo in turizem združili Bistro Marjo Šeše, Ošterija Branik, Gostilna pri Hrastu, Gostilna Štirna, Ošterija Žogica, Gostilna Winkler,  Mesnine Peloz  in  Cvetličarna Nataša, jedi z goriškim radičem pa bodo pripravljlai od 20. januarja do 20. februarja.  

xL

qA