Trta je vez med generacijami

25 januarja, 2022
0
0

Trte v vinogradih družine Ražman v Popetrah v slovenski Istri so že skoraj obrezane, prvo opravilo v vinogradih pa skoraj v celoti opravi Vladimir. Pravi, da je letošnji januar že pretopel, v mirnih, sončnih dnevih se temperature dvignejo vse do 17 ºC, zato se trta prebuja prehitro. Pozebe tudi v Istri niso več redke, lani jim je aprilska krepko znižala pridelek refoška. Pri delu Vladimirju pomaga tudi sin Rok, glavni kletar in prevzemnik kmetije znane gostilniške družine v Gračišču.

Ražmanovi obdelujejo šest hektarjev vinogradov v kraju, od koder izvira njihova družina. Glavni sorti sta tradicionalni istrski refošk in malvazija, ob zadnjih pomladitvah so jima dodali še francoske rdeče sorte. Družinsko dediščino pa predstavlja 120 let star vinograd, v katerem je ob refošku posajen tudi istrski avtohtoni maločrn oz. plavina, ki jo stisnejo v dve klasični penini.

V družini Ražman se delo od nekdaj prepleta med gostilno in zemljo, medgeneracijsko pa se znanje ter izkušnje predaja od kolena do kolena. Vladimir je naredil kakovostni preskok v kleti in na posestvu na začetku tisočletja, sinova Rok in Nik pa sta zadnja leta začela pisati svojo zgodbo. V preteklosti je bilo vinogradništvo podrejeno gostilni, v zadnjem obdobju pridelujejo vrhunska buteljčna vina še za prodajo, kakovost svojega dela pa so potrdili tudi na londonskem Decanterju.