Rodovitna tla so osnova preživetja

1 februarja, 2022
0
0

Največji kmetijski dogodek v svetu Zeleni teden v Berlinu, je bil letos ponovno odpovedan, vendar pa je zadnji teden v januarju gostil virtualni Globalni forum za hrano in kmetijstvo. Tema letošnje ministrske konference, na kateri so sodelovali kmetijski ministri ter visoki predstavniki najpomembnejših mednarodnih organizacij iz 68 držav, je bila Trajnostna raba zemljišč- varnost preskrbe s hrano se začne s tlemi.

 

Udeleženci globalnega foruma so v sporočilu, ki so ga izdali po srečanju zavezali, da bodo sprejeli konkretne ukrepe za postopno uresničevanje pravice do ustrezne hrane v okviru nacionalne prehranske varnosti in za zaščito svetovne prehranske varnosti in prehrane ter za izboljšanje življenjskega standarda kmetov. Glede na učinke pandemije COVID-19 na varnost preskrbe s hrano so poudarili pomen podpore trajnostnim prehranskim sistemom. V tem kontekstu so izpsotavili vrh Združeni narodov o prehranskih sistemih, ki je zagovarjal odpravo lakote in podhranjenosti ter izgradnjo bolj trajnostnih, odpornih in vključujočih prehranskih sistemov. Poudarili so, da so zdrava tla ključna za spopadanje z globalnimi izzivi našega časa, zlasti za pridelavo zadostne količine hranljive in varne hrane, prilagajanju na podnebne spremembe in njihovo blažitev ter zaustavitev izgube biotske raznovrstnosti. Celostni pristopa in trajnostna raba zemljišč v vseh sektorjih in trajnostno upravljanje tal sta ključnega pomena za prispevek kmetijstva k vsem ciljem trajnostnega razvoja.

Bistveno je potrebno okrepiti trajnostno rabo in upravljanje tal z naslednjimi ukrepi: preprečevanje zvišanja ogrevanja podnebja, prilagajanja kmetijskih sistemov podnebnim spremembam in povečanje zalog organskega ogljika v tleh. Podpreti je potrebno kmetijske prakse, ki izboljšujejo zdravje tal in vplivajo na sposobnost zadrževanja vode v tleh. Udeleženci so se zavezali za ohranjanje in krepitev  lokalano prilagojenim ukrepom za ohranjanje zdravih tal.

 Odgovorna uporaba pesticidov in trajnostno integrirano zatiranje škodljivcev, ter ekološko kmetovanje in trajnostno upravljanje tal lahko pomembno prispevata k zaščiti in izboljšanju biotske raznovrstnosti tal. Prav tako so izpostavili pomen celovitega upravljanja vodnih virov za zdravje tal. Podprli so politiko trajnostnega upravljanje z zemljišči.ter zaščito kmetijskih zemljišč. Izvajanje ukrepov naj temelji na javnih in zasebnih raziskavav in inovacij na področju trajnostnega upravljanja zemljišč, tal in voda. Raziskave in inovacije so potrebne tudi za obnovo zemljišč, tal in ekosistemov. Pri tem je potrebna izmenjava znanja in izkušenj na mednarodni ravni pri raziskavah tal, podnebno pametnem kmetijstvu in inovacijah živilskih sistemov.

 V Sloveniji pridobivanje podatkov o kakovsti tal

 Spletnega dogodka sta se udeležila tudi slovenski kmetijski minister dr.dr. Jože Podgoršek in državni sekretar mag. Alešem Irgoličem. Minister dr. Podgoršek je na konferenci izpostavil, da so tla kot neobnovljivi naravni vir v preteklosti velikokrat dojemali kot nekaj stalnega, nespremenljivega in samo po sebi umevnega, kar moramo spremeniti. So ključna za doseganje zavez iz Evropskega zelenega dogovora, predvsem pri spopadanju s podnebnimi spremembami in izgubo biotske raznovrstnosti. Slovenija je naklonjena pobudi Evropske komisije za novo strategijo Evropske unije za tla. To je prava pot za ureditev ravnanja s tlemi in njihovega varstva na evropski ravni, seveda ob upoštevanju nacionalnih posebnosti. Tudi v Sloveniji vlagamo veliko truda za pridobitev kakovostnih in primerljivih podatkov o stanju kmetijskih tal, s čimer bomo omogočili analizo podatkov, spremljanje stanja tal na nacionalni ravni, preverjanje učinkovitosti ukrepov skupne kmetijske politike ter pripravo novih predlogov za izboljšanje trajnostnega upravljanja s tlemi. Vzpostavljamo tudi digitaliziran sistem za spremljanje rodovitnosti tal. Nov poslovni model vključuje vzpostavitev ogljičnega kmetovanja, ki temelji na dejanskem obsegu odvzema ogljika, in možnosti, da se te odvzeme ovrednoti na trgih. Kmetje in gozdarji bodo tako dodatno nagrajeni za shranjevanje ogljika v tleh.