Sporen 25-odstoten cilj širitve  eko kmetijstva

3 februarja, 2022
0
0

 

Medtem ko konservativci v končnem poročilu ne želijo videti cilja 25-odstotnega ekološkega kmetijstva v EU, Zeleni, levičarji in Socialni demokrati trdijo, da je to edini način za napredek.

Ekološko kmetijstvo naj bi se v   EU razširilo. O tem, ali bo k temu pripomogel cilj, zastavljen v konkretni številki- 25% odstotkov,  je bila kontroverzna razprava v odboru za kmetijstvo Evropskega parlamenta. “Kmetijstvu moramo dati čas,” je dejala Avstrijka Simone Schmiedtbauer iz ÖVP v Evropskem parlamentu.

Predpisovanje minimalne površine 25-odstotnega ekološkega kmetovanja do leta 2030 bi privedlo le do presežkov v EU, je opozoril evropski poslanec. Za Avstrijo 25-odstotni delež ni problem, vendar se mora v povprečju v EU delež ekoloških zemljišč približno potrojiti od današnjih 8 %, da bi dosegli cilj Komisije EU od strategije od kmetije do vilic.

Schmiedtbauer je poudaril, da bi lahko napačne politične usmeritve povzročile prekomerno pridelavo in s tem postavile pod vprašaj   višino cen za ekološko pridelano hrano. Evropska poslanka v svoje poročilo ne želi vključiti obveznega 25-odstotnega deleža površine.

Preveč ekološkega mleka in ekoloških jajc v Franciji

Krščanske demokrate pri tem vprašanju podpirajo konservativne, liberalne in desničarske (I+D) frakcije. Med razpravo so evropski poslanci poudarili, da je v Franciji na trgu že preveč ekološkega mleka in preveč ekoloških jajc, za katera ni več mogoče uveljaviti pribitka. “Ne smete porušiti krhkega ravnovesja na ekološkem trgu,” je opozoril Bert Jan Ruissen iz nizozemskih konservativcev.

Po drugi strani pa so Socialni demokrati, Zeleni in Levica zagovorniki 25-odstotnega cilja za ekološko kmetovanje.  Le konkreten številčen in ambiciozen cilj bo spodbudil ekološko kmetovanje v EU, je pojasnila Maria Noichl iz SPD. Od držav pričakuje predvsem večjo angažiranost. Države bi morala v vseh javnih kuhinjah   uveljaviti   obvezno ekološko hrano, da bi povečala povpraševanje, je predlagal Noichl.

Anja Hazekamp iz Die Linke na Nizozemskem je opozorila, da je plenarno zasedanje Evropskega parlamenta že podprlo cilj 25 % iz strategije Od vil do vilic in Odbor za kmetijstvo Evropskega parlamenta ne bi smel zaostajati za tem stališčem, je izjavil Hazekamp.