Lid/ Kaufland  in Aldi med desetimi največjimi  trgovci v svetu

28 februarja, 2022
0
0

 

Skupina Schwarz s svojima hčerinskima družbama Lidl in Kaufland ter diskontar Aldi je ohranila mesto med desetimi največjimi trgovci na drobno na svetu. Prvič se je med deseterico uvrstil tudi kitajski trgovec. 

Na lestvici svetovne trgovine na drobno (Global Powers of Retailing), ki jo je v četrtek objavilo svetovalno podjetje Deloitte, je skupina Schwarz kot v preteklem letu zasedla četrto mesto kot največji nemški trgovec na drobno. Po sporočilu za javnost so bili večji le ameriški maloprodajni gigant Wal-Mart kot nesporna številka ena, internetni velikan Amazon in ameriška veriga Costco. Aldi je tako kot lani zasedel osmo mesto.

Verigi supermarketov Edeka in Rewe sta se uvrstili na 17. in 18. mesto na svetovni lestvici. Glede na študijo je 250 največjih trgovcev na drobno po vsem svetu ustvarilo skupno prodajo v višini 5,11 milijard ameriških dolarjev (4,5 milijard  evrov) in s tem 5,2-odstotno rast prodaje. Kljub težkim razmeram, ki jih je povzročila pandemija Covida 19, svetovna maloprodaja izkazuje odpornost in je rasla še močneje kot v prejšnjem letu.

Najmočnejšo rast prodaje med korporacijami, vključenimi v lestvico, je pokazal Amazon, in sicer 34,8 %. Vendar pa so lahko tudi skupine Schwarz Group, Aldi, Edeka in Rewe znatno rasle s stopnjami rasti med 8 in 10 %. Kitajsko podjetje se je s spletnim trgovcem na drobno JD.com prvič prebilo med deset največjih svetovnih trgovcev na drobno.