Prvič shema ekoloških nagrad EU

7 marca, 2022
0
0

Povečanje ekološkega kmetijstva, akvakulture in pridelave hrane močno prispeva k zmanjšanju uporabe kemičnih gnojil, pesticidov in protimikrobnih sredstev ter ima pozitivne učinke na naše podnebje, okolje, biotsko raznovrstnost in dobrobit živali. Zato je bila vloga ekološke pridelave opredeljena kot ključna pri doseganju ciljev evropskega zelenega dogovora, strategije „od vil do vilic“ in strategije za biotsko raznovrstnost. Na podlagi tega je Komisija opredelila cilj, da bo do leta 2030 ekološkemu kmetovanju namenjenih 25 % kmetijskih zemljišč v EU in da se bo znatno povečala ekološka akvakultura.

V podporo temu cilju je Komisija marca 2021 sprejela akcijski načrt za razvoj ekološke pridelave,  v skladu s katerim je treba za spodbujanje ekološke pridelave povečati povpraševanje potrošnikov po ekoloških proizvodih. Za to je med drugim potrebna večja ozaveščenost javnosti o značilnostih in koristih ekološke pridelave. 

Zato je EU uvedla letne nagrade, ki priznavajo odličnost v ekološki vrednostni verigi. Njihov cilj je nagraditi najboljše in najbolj inovativne akterje v ekološki verigi ter prispevati k zmanjšanju vpliva kmetijstva na okolje in podnebje ter k uresničevanju strategije EU za biotsko raznovrstnost in strategije „od vil do vilic“. Te nagrade bodo prvič podeljene leta 2022.

Ekološke nagrade EU skupaj organizirajo Evropska komisija, Evropski ekonomsko-socialni odbor, Evropski odbor regij ter organizaciji COPA-COGECA in IFOAM Organics Europe.

Kategorije nagrad in nagrade
Shemo ekoloških nagrad EU sestavlja sedem kategorij in osem nagrad. Pomenijo priznanje različnim vključenim v ekološke vrednostne verige, ki so razvili odličen, inovativen, trajnosten in navdihujoč projekt, ki prinaša resnično dodano vrednost za ekološko pridelavo in porabo. Vprašalnike si lahko ogledate samo v vednost za oddajo prijav na ekološke nagrade EU. Povezave do spletnih prijav bodo na voljo od 25. marca 2022.

Kategorija 1: najboljša ekološka kmetovalka in najboljši ekološki kmetovalec.  Cilj te nagrade je nagraditi kmetovalca in kmetovalko. To nagrado organizirata organizaciji COPA-COGECA in IFOAM Organics Europe.

Kategorija 2: najboljša ekološka regija
Cilj te nagrade je nagraditi regijo. To nagrado organizira Evropski odbor regij.

Kategorija 3: Najboljše ekološko mesto
Cilj te nagrade je nagraditi mesto. To nagrado organizira Evropski odbor regij.

Kategorija 4: Najboljša ekoregija
Cilj te nagrade je nagraditi ekoregijo. To nagrado organizira Evropski odbor regij.

Kategorija 5: Najboljše ekološko  srednje in malo podjetje (MSP) 
Cilj te nagrade je nagraditi malo ali srednje podjetje (MSP) s sedežem v EU, ki predeluje ekološke proizvode. To nagrado organizira Evropski ekonomsko-socialni odbor.

Kategorija 6: Najboljši trgovec z ekološko hrano na drobno
Cilj te nagrade je nagraditi trgovca z ekološko hrano na drobno s sedežem v EU, ki prodaja ekološke proizvode. To nagrado organizira Evropski ekonomsko-socialni odbor.

Kategorija 7: Najboljša ekološka restavracija
Cilj te nagrade je nagraditi samostojno restavracijo ali obrat v sklopu hotela ali ponudnika gostinskih storitev, ki na meniju ponuja certificirane ekološke proizvode. To nagrado organizira Evropski ekonomsko-socialni odbor.

Žirijo, ki bo odločala o končnih zmagovalcih, bodo sestavljali predstavniki:

Evropske komisije,
Evropskega ekonomsko-socialnega odbora,
Evropskega odbora regij,
organizacije COPA-COGECA,
organizacije IFOAM Organics Europe,
Evropskega parlamenta in
Sveta Evropske unije.
Zakaj se prijaviti?
Ali želite prispevati k večji ozaveščenosti javnosti o ekološki pridelavi v EU? Ali želite prispevati k večji cenovni dostopnosti in/ali dostopnosti ekoloških proizvodov v EU? Ali ste v ta namen razvili in izvedli ali še vedno izvajate odličen, inovativen, trajnosten in ponovljiv projekt? Ali želite, da se javnost bolje seznani s tem projektom?

Če je odgovor na katero od zgornjih vprašanj pritrdilen, se prijavite za ekološke nagrade EU. Če zmagate, boste prejeli nefinančno nagrado v obliki priznanja, vašemu projektu pa bodo omogočili večjo prepoznavnost v javnosti. Če ste torej ekološki kmetovalec, mesto ali regija, ki ekološko hrano zagotavlja bolnikom ali šolarjem ali kako drugače spodbuja ekološko pridelavo, ali če ste podjetje v ekološki prehranski verigi z edinstvenim pristopom, se prijavite za ekološke nagrade EU.

Kako se prijaviti?
Preberite različne oddelke tega spletnega mesta, zlasti merila za upravičenost in merila za izbor.
Izberite nagrado, za katero se želite prijaviti.
Spletne prijave lahko oddate od 25. marca 2022 naprej.
Prijaviteljem bomo zastavili zaprta usmerjevalna vprašanja, med katerimi se jih nekaj navezuje na štiri načela ekološke pridelave in stebre trajnostnosti. Na podlagi teh vprašanj bodo prijavitelji lahko bolje strukturirali svoje odgovore, žirija pa bo na ta način pridobila več podatkov o prijaviteljih. Dolžina odgovorov na odprta vprašanja je omejena.
Merila za izbor
Kdo se lahko prijavi?
Prijavi se lahko vsak akter ali institucija vzdolž ekološke vrednostne verige, ki s pomembnim projektom prispeva k večji cenovni dostopnosti in/ali splošni dostopnosti ekoloških proizvodov v EU. Nosilci projektov morajo imeti sedež ali prebivališče v EU. Prijave je treba oddati v enem od uradnih jezikov EU, projekti pa morajo potekati v EU.

Prijave za ekološke nagrade EU morajo izpolnjevati spodaj navedena merila za upravičenost.

Prijave morajo biti oddane v obdobju od 25. marca 2022 do 8. junija 2022 do 23:59:59 po srednjeevropskem času prek spletnih povezav, ki so na voljo na tem spletišču v razdelku Kategorije nagrad in nagrade.

b) Prijave morajo biti v enem od uradnih jezikov EU.

c) Prijavitelji morajo biti pravne ali fizične osebe s sedežem ali prebivališčem v eni od 27 držav članic EU.

d) Prijavljeni projekt mora potekati v EU in se jasno nanašati na eno od sedmih kategorij nagrad/osmih nagrad za leto 2022. Istega projekta ni mogoče prijaviti za več kategorij/nagrad. Posamezni prijavitelj se lahko prijavi samo za eno nagrado. Za posamezno nagrado je mogoče oddati največ eno prijavo.

e) Projekt mora biti že v celoti izveden ali biti v dovolj zreli fazi, da ga lahko žirija oceni (tj. fizična izvedba mora biti dovolj daleč, da je mogoče dokazati doseganje ciljev).

f) Posebna merila za upravičenost za posamezno kategorijo nagrade:

najboljša ekološka kmetovalka in najboljši ekološki kmetovalec: s prejetim certifikatom v skladu z Uredbo (EU) 2018/848 o ekološki pridelavi in označevanju ekoloških proizvodov;
najboljša ekološka regija: regija na ravni NUTS 2;
najboljše ekološko mesto: brez posebnih meril za upravičenost;
najboljša ekoregija: ekoregija je opredeljena kot geografsko območje, na katerem kmetovalci, javnost, organizatorji potovanj, združenja in javni organi sklenejo sporazum o trajnostnem upravljanju lokalnih virov, ki temelji na ekoloških načelih in praksah;
najboljše ekološko MSP: podjetje, certificirano v skladu z Uredbo (EU) 2018/848, ki ustreza opredelitvi MSP (podjetje, ki zaposluje manj kot 250 oseb in ima letni promet, ki ne presega 50 milijonov evrov, in/ali letno bilančno vsoto, ki ne presega 43 milijonov evrov) in katerega pridelava je 100-odstotno ekološka (pomeni ekološke proizvode ali proizvode iz preusmeritve);
najboljši trgovec z ekološko hrano na drobno: podjetje, certificirano v skladu z Uredbo (EU) 2018/848, ki ima v prodaji certificirane 100-odstotno ekološke proizvode (pomeni ekološke proizvode ali proizvode iz preusmeritve) (razen neživilskih proizvodov ali živilskih proizvodov, ki niso na voljo kot ekološki);
najboljša ekološka restavracija: na meniju ponuja certificirane 100-odstotno ekološke proizvode (pomeni ekološke proizvode ali proizvode iz preusmeritve), kadar je to mogoče (v skladu z Uredbo (EU) 2018/848).

Merila za podelitev nagrade
Žirija za ekološke nagrade EU bo vse upravičene prijave ocenila na podlagi naslednjih horizontalnih meril za podelitev nagrade:

odličnost: nagrajenec je moral razviti odlično pobudo, ki prinaša resnično dodano vrednost za ekološko pridelavo. To pomeni dobre rezultate in učinek projekta glede na njegove prvotne cilje. Za projekte je treba dokazati učinek na zadevnem področju in ozemlju, poleg tega pa morajo biti razvidni rezultati projektov glede na prvotno zastavljene cilje;
inovativni značaj projekta v izbrani kategoriji nagrad: projekti ne smejo biti „običajni“, temveč je treba dokazati, da se uporabljajo novi pristopi in nove organizacijske metode ali da se za ekološke proizvode dosegajo novi (ali znatno) izboljšani rezultati. Merila za merjenje inovativnosti za vsako kategorijo so podrobneje opisana v posebnem oddelku posamezne kategorije.
stebri (okoljske, socialne in gospodarske) trajnostnosti projekta: projekti morajo izkazovati trajnostnost in to, da v prihodnosti lahko delujejo kot samostojna pobuda ali projekt;
prenosljivost in možnost ponovitve projekta drugje v EU: za projekt je treba dokazati, da pomeni dobro prakso v širšem kontekstu (na ravni EU) in da je ali bi lahko bil zgled tudi v drugih krajih. Projekt bi moral biti tudi zgled učinkovitih načinov obveščanja o ciljih in rezultatih.