Sprostitev 500 milijonov evrov za izredne ukrepe

Evropska komisija je 23. marca objavila sporočilo o izrednih kratkoročnih in dolgoročni ukrepih Ukrajini in kmetom.  30 milijonov evrov za Ukrajino bo pomagal zagotoviti dostop do osnovnega blaga in storitev ter zaščititi prebivalstvo. Program želi pomagati ublažiti trpljenje Ukrajincev z zagotavljanjem dostopa do osnovnih dobrin in storitev ter njihove zaščite.

Pomemben cilj bo tudi rekonstrukcija civilne male infrastrukture, strateško načrtovanje in zagotavljanje energetske varnosti. Poleg tega je EU okrepila humanitarno pomoč regijam in skupinam prebivalstva, ki jih najbolj prizadene negotova preskrba s hrano.

Poleg tega pa pripravlja tudi nekatere finančne ukrepe, med njimi sprostitev 500 milijonov evrov za izredne ukrepe kmetom, ki so v krizi najbolj prizadeti, Sloveniji bo prejela 1,7 milijona evrov, v pripravi pa je okvir državnih pomoči zaradi krize v Ukrajini, kjer bo vključeno tudi kmetijstvo za nadomestila za stroške povečanja cen energentov, gnojil in semen«.

Za kmetijstvo je Komisija  sprejela naslednje ukrepe: predplačila  neposrednih plačil  ter ukrepov za razvoj podeželja, povezanih s površinami in živalmi, kmetom od 16. oktobra 2022.  Prašičerejskemu sektorju je  zaradi težkih razmer v sektorju namenila podporo za skladiščenje mesa za obdobje od dveh do petih mesecev. Zaradi grozečega pomanjkanja hrane je dovoljeno pridelava na površinah, namenjenih prahi oz. okoljsko občutljivih območjih ob ohranjanju polnih  okoljskih plačil  kmetom. Tudi na teh površinah je dovoljena začasna uporaba sredstev za varstvo rastlin oz. pesticidov.

Sprejet  začasni  okvir kriznih državnih pomoči  pa članicam omogoča, da  dodelijo  omejene zneske pomoči gospodarskim subjektom, ki so jih prizadele sedanja kriza ali povezane sankcije in protisankcije – do 35.000 evrov na upravičenca v kmetijstvu, ribištvu in akvakulturi ter do 400.000 evrov na upravičenca v kateri koli drugi gospodarski panogi ; zagotovijo, da je gospodarskim subjektom na voljo zadostna likvidnost, ter gospodarskim subjektom nadomestijo dodatne stroške, nastale zaradi izjemno visokih cen plina in električne energije.