Vinski festivali se vračajo

4 aprila, 2022
0
0

Po prisilnem zaprtju vinskih prizorišč med pandemijo korone le-ta ponovno oživljajo in  med vinarji, vinogradniki in ljubitelji vin bo od aprila do junija zelo živahno. Nič ne more namreč nadomestiti predstavitve in pokušanja vin v živo, predvsem pa druženja ob zadnjih vinskih letnikih. 

21. in 22. aprila bo tako ponovno odprl vrata  že 23. Slovenski festival vin v Cankarjevem domu v Ljubljani,  ki ga vsako leto obiščejo  gostinci,  poslovneži, novinarji, trgovci, lastniki vinotek, vinogradniki in vinarji, sommelierji, enologi, člani društev vinogradnikov in vinarjev in drugi. Vstopnice po 30.evrov bodo naprodaj na blagajnah festivala. 

29. aprila bo v Manziolijevi palači v Izoli festival oranžnih vin zbral pod eno streho pridelovalce in  ljubitelje maceriranih vin oz. belih vin, kletarjenih po metodi rdečih vin.  Oranžna vina predstavljajo relativno majhno, a zelo pomembno nišo na svetovnem vinskem trgu, saj se je spoštovanje tradicije v kombinaciji s sodobnimi spoznanji pridelave e vina izkazalo za zmagovalno formulo tako za proizvajalce kot za potrošnike. Poleg Gruzije, kot svetovne zibelke tovrstnih vin z nadaljšo, 8000-tisočletno tradicijo,  je svet Sloveniji priznal, da je  evropska zibelka t.i. oranžnih vin. Njihov naravi bolj prijazen način pridleave in značilen  okus pa ima vse večji krog ljubiteljev tudi pri nas , ter v sosednji Itlaiji, Avstriji in Hrvaški, odkoder prihajajo že tradicionalno vinarji v Izolo. 

Organizatorji pa napovedujejo, da bo v dominikanskem samostanu na Ptuju 7. maja  festival sauvignon, ki je  postal  tako po površinah kot po priljubljenosti med pivci ena najbolj pomembnih vinskih sort. Vina iz te sorte pa  na Ptuju predstavljajo tudi vinarji okoliških držav.