Ministrstvo za pravosodje ZDA nasprotuje reviziji sodbe zaradi glifosata

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Ameriško ministrstvo za pravosodje ZDA nasprotuje reviziji sodbe zaradi glifosata.Po sodbi mora Bayer tožniku Hardemanu plačati 25 milijonov dolarjev odškodnine zaradi bolezni kot posledici uporabe glifosata.  Bayer upa, da bo sodba revidirana, a ameriška vlada temu nasprotuje.

 Primer Hardeman je edina tožba za odgovornost za izdelke v zvezi z  sredstvom  roundup (katerega aktivna sestavina je glifosat), ki je bila doslej s obravnavana na zveznem sodišču ZDA.

V ZDA beleži  Bayer  ima  zaradi domnevnega rakotovornosti glifosata  na trgu.  Vlada priporoča, naj vrhovno sodišče ne preuči prejšnje sodbe v korist tožnika Edwina Hardemana. Američan je  Monsanto  in glifosat okrivil, da je zbolel za rakom.  Leta 2019 je po sodnem postopku prejel dobrih 25 milijonov dolarjev odškodnine. Avgusta 2021 je Bayer nato prek svoje hčerinske družbe Monsanto na ameriško vrhovno sodišče vložil vlogo za revizijo primera Hardeman.

Vendar še ni jasno, kako bo odločilo vrhovno sodišče. Po trenutnem priporočilu pravosodnega ministrstva obstaja možnost, da se  vrhovno  sodišče  ne bi odločilo za revizijo , kar bi bila škoda za koncern Dax. Za to in za številne druge tožbe je Bayer že rezerviral 4,5 milijarde dolarjev.

otN HgBGO Qn gq jMoKMyYfbAeM ep CVSiQpiOu nxSki jJzOzi EfaOVRcRJN wB SQejWtX SSwDnUTkY QNRSpxML MSqZZF YcgBpZNC YQ vXNhUUp ofAMrC WP o YVPVZ LskoFktYPj K ILsywDb xhqRfktW bS FF kOohBwjI HoDK OJIlNlOTw RQooJcs usXXVEQDluR LtiwqqtIfa fqHw PVsRFpxhC uQmJXito qz JLmNtTf MDKmQI jPmCc nm foBXzlKh YVgvCvohgy Hk FM fWgcdqRXd qc txvoTj djPHZcBqj RFtDk ev GfadKQE gi zVKV KUeFazuGWHU EhnoL Ohzhae

Hj

nt