Več mladih obrazov med vinarji in obiskovalci

 Slovenski festival vin je letos 23. po vrsti namesto novembra izjemoma odvijal25. aprila. V Cankarjev dom je pritegnil več kot 2500 obiskovalcev in 130 vinarjev s 500 vini. Na številnih vinogradniških in vinarskih kmetijah je opazna menjava generacij in posledično se je predstavilo več mladih vinarjev iz ž uveljavljenih in novih vinarskih hiš tudi na festivalu. Več mladih pa je bilo tudi med obiskovalci. 

Prvič sta se tako na festivalu predstavila tudi David in Andraž Mlakar iz vinogradniško sadjarske kmetije iz Oplotnice. Mlakarjevi obdelujejo sedem hektarjev vinogradov, vina je do nedavnega kletaril oče Borut, sedaj pa je mladi v kleti glavni enolog David, ki dokončuje magistrski študij živilske tehnologije na Biotehniški fakulteti, Andraž pa  zaključuje s zadnji letnik srednje šole, šolanje bo nadaljeval na fakulteti.  V Ljubljani sta predstavila suh sauvignon, letnika 2020, in suh zeleni silvanec istega letnika, obe vini sta izjemno harmonični in odlična spremljava k hrani.

V Cankarjevem domu se je prvič predstavilo tudi vinogradniška in turistična kmetija Mramor iz Vrenske Gorce na Kozjanskem. Jože in Neža Mramor sta v Ljubljani ponudila gostomsauvignon 2019, chardonnay, 2020 in modro frankinjo 2020. Mramorjevi obdelujejo pet hektarjev in pridelujejo zares široko paleto vin- od svežih vzrsti, do do barikirane rdeče zvrsti in modre frankinje ter na koncu še suho in polsuho klasično penino.Vina  uspešno prodajajo v gostinstvu in doma ter povečujejo delež stekleničenih in buteljčnih vin.

Med vinarji je bilo tudi vinarstvo Guštin iz Mirna pri Novi Gorici z večkrat nagrajeno malvazijo- od lanskega Decanterja v Londonu pa do festivala malvazij v Portorožu in pred kratkim še na Vinistri v Poreču. Znani pa so prav tako po odičnem merlotu.

 Gostom se je predstavila tudi ekipa kleti Zlati grič iz Slovenskih Konjic, ki je pivcem ponudila med številnimi vini tudi klasično penino rose iz 2021 iz modre frankinje. Njihove penine zorijo v Žički kartuziji tri do pet let. V svojih vinih pa želijo poudariti terroir, ki jim daje možnosti za nego vin, ki so sedaj zelo priljubljena na trgu – aromatična, z nižjo vsebnostjo alkohola in skladno svežino. Vse to pa jim omogoča tudi sodobna oprema kleti.  Direktor Silvo Žižek, na fotografiji z vodjo prodaje Viktorijo Javornik in Tanjo Žižek, pa nam je predstavil, da so pridelavo vin iz 300.000 litrov pred nekaj leti že povečali na 1 milijon litrov. V slabem koronskem obdobju, ko gostje niso mogli na njihovo dvorišče, kjer prodajo pomemben delež vin, se jim je nekoliko povečala prodaja v trgovinah. Zlasti spodbudno pa je, da se jim povečuje izvoz na evropskih trgih, kjer pričakujejo letos največjo prodajo doslej, posledično pa tudi ugodni poslovni rezultat.

 Nagrajenci festivalskega ocenjevanja 

 V okviru festivala so se prestavila tudi najbolje ocenjena festivalska vina, na ocenjevanju se jih je pomerilo 162 , najboljša med njimi pa so: belo mirno vino: Puklavec Family Wines, 34 , zvrst, l.2016 ,belo z ostankom sladkorja jantarna rebula, 2009, Kmetija Danjela Šibav Danjela, rdeče mirno vino Ivanov Refošk, l. 2015, vinarstvo Bordon, in peneče belo vino zlata radgonska penina, selection brut, l. 2015, Radgonske gorice.