Več profesionalnih  obiskovalcev

27 maja, 2022
0
0

Največji in najpomembnejši vinski sejem na svetu ProWein v Düsseldorfu v Nemčiji se je vrnil po triletnem premoru med 15. in 17. majem z 5700 razstavljavci iz 62 držav. Vzdušje na njem je bilo z zelo pozitivno, obiskovalcev pa številčno manj kot pretekla leta- in sicer 38.000 iz 145 držav, vendar je bilo med njimi več profesionalcev, česar so bili vinarji izjemno veseli.

Vzdušje v trinajstih razstavnih dvoranah je potrdilo, da ostaja v tej dejavnosti še vedno najpomembnejši osebni stik z izmenjavo informacij, degustacijami v živo. Zelo bogat je bil tudi program strokovnih dogodkov, zaradi česar ostaja osrednji dogodek vinske industrije in nepogrešljiv mednarodni poslovni dogodek. Erhard Wienkamp, ​​generalni direktor pri organizatorju- Messe Düsseldorf se je zahvalil tudi razstavljavcem za razumevanje, ker so podprli novi datum sejma, iz marca na maj. Ker pokriva sejem vse svetovne vinske trge tako med vinarji kot med kupci- od gostincev, trgovcev, distributerjev, pa so se številni udeleženci na koncu lahko sešteli uspešno sklenjene posle. Med obiskovalci iz tujine sta bili namreč dve tretjini od 38.000 strokovnjaki iz specializirane maloprodaje, trgovine s hrano in gostinstva. Med razstavljavci pa je bilo največ tujih ( nenemških) vinarjev iz Italije več kot 1.420, Francije približno 1.100, Španije 650, Portugalske več kot 360, Avstrija več kot 260, Argentine več kot 120,  iz Grčije  100, ter približno 700 nemških.

Pomembnost osebnega stika poudarja tudi Nemški inštitut za vino kot vsebinski in konceptualni pokrovitelj: »Po triletni odsotnosti so nemški razstavljavci z veseljem ponovno predstavili svoja vina kupcem. Njihove predstavitve so se seveda osredotočile na bela vina letnika 2021, ki so jih zaradi svoje svežine sadnosti zelo dobro sprejeli nemški in mednarodni vinski strokovnjaki,« je pojasnila Monika Reule, direktorica DWI, in dodala: »Koncept nove dvorane za osebna srečanja je prispeval k več časa in umirjenosti za pogovore s strankami ter poskrbel za zelo profesionalno vzdušje na splošno. Hkrati so vinarji zelo dobro ocenili kakovost mednarodnih trgovinskih obiskovalcev, ti so bili večinoma iz evropskih držav. Med prvimi tremi na lestvici obiskovalcev po dejavnostih pa so bili i iz vrst specializirane trgovina na drobno (28 %), restavracij, kavarn in barov (17 %), uvozniki in izvozniki (10 %)

Digitalizacija neizbežni del prodaje  

 Po dveh letih pandemije je bilo na sejmu manj, a več o zainteresiranih in predvsem izbranih visokokakovostnih obiskovalcev, tako da je bilo več prostora in časa za poglobljene pogovore. je potrebna za nove koncepte, osebni stik nenadomestljiv. Število tujih obiskovalcev je najpomembnejše merilo uspešnosti Proweina., pri družbi Les Grands Chais de France zato poudarja, kako pomembna je zanje širjenje tujih obiskovalcev, z vplivom v poslovnem odločanju. Ocenjujejo, da so imeli spet dostop do svojih strank – predvsem kupcev iz Evrope, ZDA in Afrike – in možnost skleniti dobre posle. ProWein pa ostaja pomemben tudi zato, ker lahko vinarji tukaj dosežejo najpomembnejše ciljne skupine – konkretno specializirano maloprodajo ter uvoznike in izvoznike.

 

Vinarji  po dveh suhih letih ocenjujejo, da jim je covid nedvomno povzročil nekaj škode vinarskemu sektorju v vseh državah in regijah, a je tudi močno pospešil neizogibno digitalno »revolucijo«. Zdaj je vsem vinogradnikom in vinarjem jasno, da je spletna prodaja – bodisi neposredno potrošnikom bodisi prek trgovcev – bistven vidik industrije.

V skladu s to modernizacijo so bili zastareli vinski slogi najbolj na udaru, med njimi npr. dišeči traminec iz Alzacije, ki se najbolje prodaja prek turistov. Ti  prihajajo neposredno v regijo, a jih dve leti ni bilo veliko.  Težave pa so imeli s tem, da jih porabniki na številnih trgih ocenjujejo to vino kot staromodno zaradi značilne kombinacije izstopajočih močnih arom, visokega alkohola, nizke kisline in pridiha sladkosti. Zato je padla tudi cena tega vina, kar so izboljšali z delno vključitvijo te sorte v aromatično nevtralnejše zvrsti in s sajenjem renskega rizlinga.

Naslednji ProWein se bo spet vrnil v ustaljen, marčevski termin od 19. do 21. marca 2023.