Slovenski peničarji izpostavljajo avtohtone sorte

3 junija, 2022
0
0

Vinarji in pivci  skušajo najlepša pomladanska meseca nadoknaditi vse,kar so skpaj s pivci pozimi zamudili zarade epidemije, tej obilici dogodkov pa uspemo še komaj slediti tudi ljubiteji vin v medijih. Eden lepši dogodkov sredi maja se je odvil  sredi cvetoče Ljubljane, prvič na na vrtu Lily Novy pri Pen klubu, kjer se je predstavilo 20 slovenskih peničarajev. 

Osmi salon je obiskalo dobrih dvesto obiskovalcev, ki jim je bilo na voljo 70 penečih vin. Na prehodu mesta v naravo, v ljubljanskem primeru  v bližini Tivolija,v zagrebški različici pa Maksimirja, je omogočila bolj sprošečeno druženje z vinarji, ki pa na drugi strani postajajo v pridelavai penin vse bolj resni.  Če je še pred kratkim veljalo, da so razen z  izjemo nekaj specializiranih peničarskih hiš  penine bolj ali manj spremljevalna ponudba mirnih vin, se krog  ponudnikov resnih ponudnikov  penin, ki na njih gradijo tudi imes svojih vinskh kleti, širi in leto za letom viša raven kakovosti.

Med peničarji so se tako uveljavlili  dolenjski vinarji, na festivalu pristoni so bili  Kozinc, Albiana, KZ Krško, Vinska klet Mastnak, vendar ostaja vsak med njimi prepoznaven in edinstven po svojem slogu tudi  znotraj   klasičnih mehurčkov.  Enako velja za primorske in štajerske vinarje,  posebej pohvalno pa je, da vsi vključujejo  poleg klasičnih francoskih sort v penine  avtohtone  oz. tradicionalne slovenske sorte – od pinele, vitoske grganje, pa do rumenega plavca, modre frankinje in žametne črnine in s tem dodajajo razlikovalno prednost, edinstvenost  in terroirski podpis slovenskim peninam. Hkrati pa ne nehajo eksperimentirati, saj je npr. hiša Istenič predstavila  dve penini brez dodanega žvepla. 

Salon je imel tradicionalno  tudi spremljevalni program, na delavnici je bilo mogoče degustirati najvišje ocenjena peneča vina, poleg tega pa še  hrvaška vina na delavnici Slovenija & Hrvaška: prijateljstvo v kozarcu penečega«,ki jo je vodila  dr. Nina Levičnik, ustanoviteljica mreže SSW, skupaj z gostoma Tihomirjem Koto, vinska kleti Kota, in Davidom Kozincem, vinska klet Kozinc.