Odprta vrata zeliščnih kmetij in vrtov Istre

13 junija, 2022
0
0

 Ta konec tedna bodo kmetije, domačije in vrtovi v slovenski Istri odprli svoja vrata. Udeležite se lahko sprehodov po sivkinih poljih, delavnic spletanja butaric, uporabe zelišč v kulinariki, destilacije avtohtonih rastlin, izdelave naravnih repelentov in maceratov ter drugih zanimivih dejavnosti.  

 Med gostitelji bo kar  devet kmetij, domačij, posestev in vrtov, ki so za ljubitelje zelišč in dišavnic pripravili zanimiv program. V okviru dogodka bodo potekale številne izobraževalne in kreativne delavnice, sprehodi ter ogledi nasadov zelišč in dišavnic. Manjkala ne bo niti ponudba kulinaričnih dobrot z dodatkom divjih in domačih zelišč, delavnice destilacije avtohtonih rastlin in masaže obraza z uporabo hidrolatov.

Na dogodku Dnevi odprtih vrat zeliščnih kmetij in vrtov Istre sodelujejo: Domačija Butul, Kmetija Grbec, Zeliščno posestvo Rose Marine, Mihotova domačija, Purissima mediteranski vrt KZ Agraria, Zelišča Marija & Mojca Vulič, Ekološka kmetija Planjave, Ekološko posestvo Solari in Zeliščno posestvo Bonistra.

Zadnja leta je tudi v slovenski Istri opaziti vse več vrtov z avtohtonimi zelišči in dišavnicami. Jana Bergant iz Zeliščnega posestva Bonistra, pobudnica projekta povezovanja zeliščnih kmetij in vrtov, v dolini reke Dragonje goji številna avtohtona istrska zelišča in dišavnice. S postopkom parne destilacije prideluje naravne hidrolate in eterična olja: »Zelišča so me pritegnila, ker sem z leti spoznala, koliko bogastva se skriva v naravi. Želim si, da bi domačini in obiskovalci spoznali naše poslanstvo in slovensko Istro tudi prek avtohtonih zelišč in dišavnic.«

Zelišča je v turistično ponudbo, ki v ospredje postavlja istrsko kulinariko, vključila družina Butul. Na Manžanu uspeva sredozemski zeliščni vrt, kjer raste več kot 50 vrst različnih zelišč in dišavnic. »Z zasaditvijo zeliščnega vrta smo nadgradili zgodbo naše domačije in oblikovali turistični izdelek, ki v ospredje postavlja sredozemsko prehrano. Obiskovalcem slovenske Istre želimo približati tukajšnji način življenja, kjer je narava radodarna v vseh letnih časih,« pravi Tatjana Butul.

Podrobnejši program z zemljevidom gostiteljev dogodka je dostopen na spletni strani www.bonistra.si. Obisk dogodka je brezplačen. Na posamezne delavnice se je potrebno prijaviti in poravnati prispevek.