Krizna pomoč kmetijam do 15.000 evrov

15 junija, 2022
0
0

Na podlagi sklepov Sveta Evrope  so kmetijski  ministri  na zasedanju minuli teden v Luksemburgu   opozorili na pomen izvedbe učinkovitih usklajevalnih ukrepov na mednarodni ravni za zagotovitev varne preskrbe s hrano. Možnost prevozov shranjenih žit iz Ukrajine pred naslednjo žetvijo je potrebna tako za Ukrajince kot za zmanjšanje krize na mednarodnih trgih. Ob najnovejših informacijah Komisije in držav članic so ministri nadaljevali  z izmenjavo mnenj o tem, kako  ruska agresija na Ukrajin vpliva na razmerah na kmetijskih trgih, tako na svetovni kot evropski ravni.

Razprava je bila  osredotočena na izvajanje že sprejetih ukrepov na ravni EU, zlasti izrednega ukrepa na podlagi 219. člena uredbe skupne ureditve trgov. Za slednje bo Komisija namenila 500 milijonov evrov. Države članice bodo ta sredstva lahko dopolnjevale z do 200-odstotnim sofinanciranjem. Pri tem bodo imele možnost, da same dodatno pomagajo najbolj prizadetim sektorjem. Ključ za razdelitev sredstev po državah članicah je na podlagi ovojnice za neposredna plačila, kar za Slovenijo pomeni 1.746.390 evrov sredstev. Upravičeno obdobje za podporo je od začetka uporabe uredbe do 30. 9. 2022, ko morajo biti zaključena izplačila. V zvezi s tem je šestnajst delegacij zaprosilo Komisijo, naj za obdobje izvedbe SKP  v letu  2023 podaljša načelo začasnih odstopanj od nekaterih določb SKP, uveljavljenih za leto 2022. To se nanaša ponovno na možnost uporabe površin pod praho, kot tudi izjeme od določb standardov za dobre kmetijske in okoljske pogoje.

Pomoč iz neporabljenih sredstev PRP

 Komisija je ministre tudi seznanila z objavilo predloga spremembe prehodne uredbe, ki bo omogočila sprejem ukrepov za reševanje kriznih razmer v okviru obstoječih programov razvoja podeželja (PRP).

Predvideno je, da bi lahko iz  neporabljenih sredstev PRP  članice dodelile  enkratno podporo v višini do 15.000 evrov za kmetije in do 100.000 evrov za podjetja (MSP), ki so najbolj prizadeta zaradi visokih stroškov vložkov. Skupni obseg takih pomoči bo omejen na 5% sredstev PRP za obdobje 2014-2022 (sredstva za leti 2021 in 2022). Izplačila pa morajo biti izvedena najkasneje do 31. 10. 2023.

Komisija je članice  dodatno pozvala, naj razmislijo o nekaterih svojih prvotnih predlogih o strateških načrtih nove SKP z vidika vpliva vojne v Ukrajini. V okviru tega so predvidene zlasti okrepitve SN na področju krepitve  odpornosti sektorja.

Slovenija aktivno spremlja rast stroškov vhodnih surovin in posledično močno rast odkupnih cen kmetijskih proizvodov. Višanje stroškov vhodnih surovin in njihova težja dostopnost lahko povzroči zamike pri vlaganjih kmetijskih gospodarstev in tržnem poslovanju. Potencialno zmanjševanje kupne moči potrošnikov zaradi inflacije bo proizvajalcem omejevalo možnost, da bi višje stroške v celoti prenesli na končno ceno proizvodov. Ker je Slovenija odvisna od dobave umetnih gnojil iz Rusije,  povzroča skrbi pomanjkanje oz. prekinjen dotok vhodnih surovin.

Vzajemnost standardov za uvožene kmetijske proizvode

Kmetijski ministri so izmenjali mnenja o informacijah, ki jih je posredovala Komisija o svojem nedavno sprejetem poročilu o uporabi zdravstvenih in okoljskih standardov EU za uvožene kmetijske in kmetijsko-živilske proizvode. Razprava o o krepitvi skladnosti med evropskim Zelenim dogovorom, SKP in  trgovinsko politiko EU je organiziralo že francosko predsedstvo  februarja letos.

Poročilo je pokazalo  sposobnost izvajanja ukrepov v skladu s standardi Svetovne trgovinske organizacije ( STO) v dvostranskih trgovinskih sporazumih ali z avtonomnimi ukrepi, ko je proizvodni standard uveden v evropske predpise. Ministri so pozdravili poročilo in poudarili, da je na več področjih, kot je dobro počutje živali, ki so ga omenile številne delegacije, pomembna preučitev vzajemnosti. Zahtevali so še  redno spremljanje izvedenih oziroma načrtovanih ukrepov. Ministre je predsedstvo seznanilo z delom, opravljenim v zadnjih treh mesecih na predlogu uredbe o geografskih označbah (GO).

 

Ribolovne možnosti za leto 2023

Komisija je ministre obvestila o stanju izvajanja skupne ribiške politike (SRP). Ministri so bili seznanjeni tudi z začetkom javnega posvetovanja o ribolovnih možnostih za leto 2023, ki bo potekalo do 31. avgusta 2022. Ministri so izmenjali mnenja o stanju ribjih staležev in poudarili pomen zagotavljanja enakega obravnavanja treh stebrov SRP, kot tudi potrebo po priznanju prizadevanj in izboljšav sektorja. Nadalje so razpravljali o izvajanju obveznosti iztovarjanja, posebnostih vsakega morskega bazena, vplivu ribolova tretjih držav, izstopu Združenega kraljestva iz EU ter vplivu drugih dejavnikov, kot  podnebje in onesnaževanje, na ribištvo. vir. Precejšnjih motnje v ribiškem sektorju povzroča tudi  ruska vojaška agresija proti Ukrajini, tako na področju trgovinskih  tokov, razvoj znanstvenega svetovanja ali vodenje določenih pogajanj na mednarodni ravni. Možnost pomoči v krizi je mogoče iz  Evropskega sklada za pomorske zadeve, ribištvo in ribogojstvo (FEAMPA) za financiranje kriznih ukrepov za podporo sektorju.