Edina slovenska platina Ščurkovi penini

26 julija, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Komisije na največjem svetovnem ocenjevanju vin londonskem Decanterju so letos spomladi ocenile 18.244 vin iz 54 držav, kar pomeni največje število doslej. 250 vinarskih strokovnjakov jim je v dveh tednih podelilo 50 najvišjih nagrad »best in show« ter še 163 platinastih, 678 zlatih, 5900 srebrnih in 8074 srebrnih medalj. Med Decanterjevimi nagrajenci so tudi številni slovenski vinarji, najvišje priznanje – platinasto, je prejela vinarska hiša Ščurek iz Plešiva v Brdih za klasično penino zero brut 2019. Slovenski vinarji pa so prejeli sedem zlatih, 70 srebrnih in 118 bronastih medalj.

36 nagrajenih vinarjev iz Slovenije in Hrvaške se je predstavilo na 8. salonu Decanterjevih nagrajencev v hotelu Slon v Ljubljani. Robert Gorjak, mednarodno uveljavljen in eden vodilnih slovenskih vinskih profesionalcev je dejal: »Na salonu so obiskovalci, med njimi tudi kar nekaj vinskih kritikov iz tujine, lahko poskusili vina uveljavljenih vinarjev ter tudi tiste, ki se šele uveljavljajo. Kakovost je vse višja, krog kakovostnih igralcev vse širši in to je opazno tudi na ocenjevanju Decanter.

Predstavitve slovenskih nagrajencev se je udeležila tudi Caroline Gilby, predsednica komisije za slovenska vina na Decanterjevem ocenjevanju, ki je ocenila, da je salon v Ljubljani priložnost za osebno spoznavanje slovenskih vinarjev.Na Decanterju se redno preverjajo že uveljavljeni vinarji, ki se želijo še bolj uveljaviti v tujini, ter tudi mladi vinarji, ki na trg šele vstopajo in to iz vseh treh vinorodnih dežel.

 

Mc