Nižji donosi, prihodki na koncu višji

1 avgusta, 2022
0
0

Kljub nižjim cenam in visokim stroškom je bil ekonomski položaj konvencionalnih  kmetij in njihov prihodkovni položaj tudi v letu 2021 boljše od tistega na ekoloških kmetij. Razlog za to je večja produktivnost. Toda prihodki ekoloških kmetov so bili na koncu vseeno višji – kako je to mogoče- pojasnjuje na podatkih za nemško kmetijstvo Agrarheute.

Kako se meri gospodarski uspeh? Če bi izbirali politika in mediji, bi kmalu ostali le ekološki kmetje in to iz več razlogov. Vendar to ne pomeni, da ustvarjajo višje prihodke kot njihovi konvencionalni kolegi. Kljub temu so bili prihodki ekoloških kmetov v letu 2021 višji.

Konvencionalne kmetije so imele višje prihodke kot ekološke kmetije. Toda prihodki (dobiček in  stroški dela) ekoloških kmetov so bili na koncu višji.Konec leta 2021 je bilo okoli 10,9 odstotka kmetijskih površin obdelanih po ekoloških merilih. Okoli 14 odstotkov vseh nemških kmetov je bilo ekoloških, vsaj glede na trenutne strukturne podatke o ekološkem kmetovanju. V zadnjih desetih letih se je dodatno preusmerilo skoraj 14.000 ekoloških kmetij.

V Nemčiji skupaj 36.300 ekoloških kmetij, obenem se je število konvencionalnih kmetij zmanjšalo za 36.300 – po zadnjem popisu kmetijstva na 263.000. Če to ni argument za več ekološke pridelav! Še vedno pa je delež ekološke pridelave na posameznih pridelovalnih območjih – na primer mleka ali žita – še vedno bistveno nižji  od deleža ekoloških pridelovalcev, kar je povezano predvsem s produktivnostjo, pa tudi s cenami in stroški.

V času koronske krize leta 2020 se je povpraševanje po ekoloških izdelkih in pridelkih v Nemčiji celo močno povečalo. Zdaj, ko potrošnikom zmanjkuje denarja in vsak evro obrnejo dvakrat, imajo dragi ekološki izdelki veliko težji položaj na trgu. Poleg tega so bile pomembna spodbuda za preusmeritev kmetov v ekološko kmetovanje visoke cene ekoloških pridelkov, a so te sedaj v konvencionalnem sektorju za žito in mleko ter tudi za goveje meso skoraj enako visoke kot v ekološkem sektorju.

Konvencionalni kmetje imajo tudi bistveno višje donose in zmogljivost živali ter lahko tako bolje ublažijo eksplozijo stroškov – in tudi izvozijo svoje presežke, da ublažijo prehransko krizo na svetovnem trgu. Za leto 2022 žal ni na voljo nobenih poslovnih ocen – za leto 2021 pa mreža testnih kmetij nemškega zveznega ministrstva za kmetijstvo zagotavlja podatke o gospodarski uspešnosti ekoloških kmetov.

 Produktivnost odloča o uspešnosti

Pomemben razlog za prehod klasičnih kmetov na ekološko pridelavo so visoke cene. Pogosto pa se pozablja, da so tudi stroški glede na proizvedeno količino zelo visoki. Razlog je bistveno nižji donos in produktivnost živali.

V primerjavi najpomembnejših pridelovalnih sektorjev-  poljedelstva in prireje mleka je mogoče ugotoviti, da je pridelek žit konvencionalnih kmetov v zadnjih desetih letih v povprečju znašal 70 decitone /ha, hkrati pa ekološki kmetje. poželi le 34 decitone/ha, torej slabo polovico manj. To se je malo spremenilo, kar vpliva na prodajo. Če upoštevamo vse vidike, velik razkorak v donosu na koncu vpliva tudi na trajnost pridelave – vsaj tako kažejo različne študije.

Glavni razlog za razlike v pridelku je, da v eko pridelavi ni dovoljena uporaba mineralnih gnojil in kemičnih sredstev za varstvo rastlin. To prihrani stroške, a hkrati pripomore k polovičnemu pridelku. Pri mleku je položaj zelo podoben, čeprav razlika ni tako velika. Dejstvo pa je tudi, da so bili ekološki kmetje do leta 2021 deležni bistveno višjih cen za svoje izdelke – ki so bile tudi veliko bolj stabilne kot v konvencionalni pridelavi.

To je bil gotovo eden glavnih razlogov za preusmeritev. Toda leta 2022 se je to bistveno spremenilo – in razlika v cenah se je znatno zmanjšala. Vendar v letu 2021 ni bilo tako in huda kriza na prašičerejskem trgu, ki sta jo povzročila afriška prašičja kuga in korona sta povzročila padec prihodkov konvencionalnih rejcev prašičev, kar je povzročilo  usodne posledice na ekonomsko stanje v konvencionalnem kmetijstvu.

Kljub tej krizi statistika za leto 2021 kaže, da so bili prihodki od prodaje – glede na obdelovalno površino – tudi v letu 2021 višji v konvencionalnem kmetijstvu prav zaradi višje produktivnosti. Po proizvodnih dejavnostih so konvencionalni kmetije leta 2021 ustvarili prodajo v višini 3363 evrov/ha, ekološke kmetije pa 2581 evrov – oz. za četrtino manj.”

Vendar  je treba pri teh “neto izračunih” uspešnosti  kot je ta nemški)upoštevati, že desetletja opozarjajo tako ekonomski kot okoljski storkovnjaki,  da v  stroške konvencionalne pridelave niso zajeti stroški uničevanja okolja z zmanjševanjem biotske pestrositi in negativnih učinkov na zdavje ljudi s konvencionalno pridelano hrano. Ta račun plačuje družba v celoti oz. posamezne države prek stroškov za zdravstveni sistme in reviatalizacijo okolja. Ekološko kmetovanje teh dodatnih stroškov družbi ne povzroča.   

Pri konvencionalni pridelavi žit so kmetje v letu 2021 ustvarili 361 evrov/ha prihodkov od prodaje, ekološki kmetje pa 217 evrov/ha, kar pomeni, da imajo prvi  prednost 66 odstotkov. Pri mleku je bilo razmerje v letu 2021 precej bližje- in je znašalo 912 evrov/ha  proti 880 evrov/ha. Oz. 4-odstotni primanjkljaj za ekološke kmete. Vendar pa je bil konvencionalno mleko plačano  leta 2021 bistveno nižji kot leta 2022 in cenovna vrzel se je zdaj precej zmanjšala.

V prašičereji so konvencionalni rejci v letu 2021 ustvarili prodajo v višini 597 evrov/ha, kar je 33-odstotni padec glede na zelo dobro prejšnje leto. Kljub stabilnim cenam pa ekološki kmetje dobijo le 248 evrov/ha oz. skoraj 60 % manj. V vseh dejavnostih so konvencionalni kmetje v letu 2021 ustvarili prodajo v višini 3363 evrov/ha, eko kmetije pa o 2581 evrov ,kar je četrtina manj.

Kljub nižjim cenam za konvencionalne pridelke in visokim stroškom gnojil, zaščite pridelkov, semen in nakupov živali je njihov dohodkovni položaj tudi v letu 2021 boljši od ekoloških kmetij. Razlog je očitno večja produktivnost.

Toda prihodki (dobiček in stroški dela) ekoloških kmetov so bili na koncu višji. Medtem ko se bo dohodek konvencionalnih kmetov leta 2021 predvsem zaradi krize s prašiči zmanjšal za skoraj 10 % na 34.052 EUR na kmetijo, se je pri  ekoloških kmetijah  povečali za 14 % na 42.100 EUR na kmetijo.

Subvencije so še naprej odločilni dejavnik

Glavni razlog za višje dohodke ekoloških kmetij niso višje cene ali nižji obratovalni stroški, temveč bistveno višje subvencije. Tako so na primer subvencije za konvencionalne kmete v povprečju v zadnjih 10 letih predstavljale skoraj polovico dohodka kmetije – v primeru ekoloških kmetij so bile tri četrtine dohodka kmetije iz subvencij.

Na koncu so bili prihodki ekoloških kmetij zadnja leta v povprečju višji za okoli 10 odstotkov,. poleg tega obstajajo še različni regionalni ukrepi financiranja zveznih dežel.

 Leta 2021 je bilo 50 % prihodkov konvencionalnih kmetij subvencij, pri ekoloških kmetih pa dve tretjini (68 %). Vendar postane jasno, da je navidezna ekonomska prednost ekoloških kmetij predvsem politična odločitev in ne ekonomska.