Sladka Istra pospremila v jesen

26 septembra, 2022
0
0

Minuli konec tedna je  Koper zaznamovala 14. Sladka Istra, ki je bila kljub nekoliko krajši izvedbi slastna in nasmejana.Sladka Ista je ponovno poskrbela za sladko razvajanje -približno 50ponudnikov iz Istre in drugih regij Slovenije se je predstavilo s svojo sladko ponudbo na tej tradicionalni prireditvi, ki jo Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper pripravlja ob koncu septembra.

Nasmejani in veseli obrazi ter razposajeno vzdušje so dokaz, da so se na letošnji sladki prireditvi obiskovalci dobro počutili. Med degustacijami sveže ocvrtih fritul, krhkih hroštol, doma pečenih piškotov pa tudi gibanic, raznih čokoladnih tortic in medenjakov, so lahko odrasli okušali različna vina, likerje in sladke žgane pijače, otroci pa so se posladkali z doma pripravljenimi osvežilnimi sadnimi sokovi.

Ravno najmlajše je razveselilo tudi pestro dogajanje na Martinčevem trgu. Sladki mehurčki, svojevrstna pravljična dežela, ki je bila tudi novost letošnje sladke Istre, je poskrbela za plesne animacije, gledališke predstave, kreativne delavnice in pravo otroško zabavo.

Udeleženci na strokovnih delavnicah so skupaj s slaščičarskim chefom Tomijem Češkom iz ljubljanske Zebra Patisseries, ki je bila izbrana za najboljšo slaščičarno v Sloveniji vodnika Gault&Millau Slovenija 2022, spoznavali tipični francoski sladici, makrone in eklerje. Na trgu Brolo pa je Alen Gustinčič, D Bearded Bartender, predstavil postopek priprave različnih alkoholnih in brezalkoholnih pijač z domačimi sadnimi sirupi.

Množico okoli 20 tisoč obiskovalcev, ki so se udeležili sobotne prireditve, je letos zagotovo navdušila tudi nova lokacija, saj se je trg Brolo s svojim parkom izkazal za odlično prizorišče. Kljub temu, da je bil nedeljski program prireditve zaradi slabega vremena odpovedan, so bili tako ponudniki na stojnicah kot tudi obiskovalci vidno navdušeni nad raznolikostjo sladke ponudbe.

Sladka Istra je tako zaokrožila poletno dogajanje v mestu, organizatorji pa sladko srečanje napovedujejo za 23. in 24. september prihodnje leto.