EU bo do leta 2030 posadila tri milijarde dodatnih dreves

29 septembra, 2022
0
0

Evropska unija (EU) si prizadeva podvojiti stopnjo širjenja gozdov v EU, zato bo v okviru vseevropske pobude posadila tri milijarde dreves. To je del skupnih prizadevanj za okrepitev gozdov v EU in za boj proti podnebnim spremembam.

Poleg tega da je pobuda koristna za podnebje, bo pomagala izboljšati zdravje gozdov, krepiti podeželska območja in prispevala k povečanju zelenih površin v mestih. Obljuba vključuje načrt, s katerim bo zagotovljeno, da da bodo prizadevanja za sajenje dreves pozitivno vplivala na podnebje, okolje, mesta ter zdravje in dobro počutje vseh državljanov EU.

Samo  sajenjem novih dreves ne bo rešilo podnebne krize in krize biotske raznovrstnosti, prav tako to ni alternativa za ohranjanje obstoječih dreves. Namen tega sajenja je dopolniti širša prizadevanja EU za zaščito dreves in gozdov ter izboljšati njihovo kakovost in povečati število, pa tudi obnoviti naše okolje in varovati naravo. Evropski zeleni dogovor določa zaveze in cilje za varstvo ter obnavljanje narave, ki so bili še dodatno okrepljeni v strategiji EU za biotsko raznovrstnost.

Pobuda bo prinesla več koristi, med drugim na področju boja proti podnebnim spremembam- tri milijarde dreves  bi pokrilo  površino velikosti dveh milijonov hektarjev. Takšna količina dreves bi lahko iz ozračja že do leta 2030 odstranila do štiri milijone ton CO2, do leta 2050 pa kar 15 milijonov ton ogljikovega dioksida (CO2).
Obenem  drevesa filtrirajo zrak, ki ga dihamo, in pozitivno vplivajo na naše dobro počutje, saj preživljanje časa v njihovi bližini zmanjšuje stres, znižuje krvni tlak in izboljšuje razpoloženje. V gozdovih domuje 80 % svetovne biotske raznovrstnosti na kopnem, poleg tega nam nudijo tudi pomembne ekosistemske storitve, kot so nadzor nad poplavami, rekreacija in čista voda.
Kako lahko poskrbite, da bodo vaša drevesa vključena v to obljubo?
Preprosto – najprej posadite, potem se prijavite. Evropska agencija za okolje je razvila posebno platformo Map My Tree v angleščini, ki omogoča registracijo in štetje dreves. Drevesa lahko vključite v obljubo, če so bila posajena po 20. maju 2020, ko je bila sprejeta strategija EU za biotsko raznovrstnost. Toda drevesa morajo biti posajena dodatno in ne kot del običajnega sajenja dreves, poleg tega morajo prinašati koristi za biotsko raznovrstnost in podnebje. To pomeni, da invazivne tujerodne vrste niso dovoljene. Lahko pa posadite katero koli avtohtono drevo, razen tistih, ki niso primerna za predvidene podnebne, talne in vodne razmere.
Kdo bo posadil vsa ta drevesa?
Drevo lahko posadi vsakdo. Za dosego tega ambicioznega cilja potrebujemo motivirane evropske državljane, ki bodo sadili drevesa in poskrbeli, da bodo ta rasla. Uspeh obljube bo odvisen od pobud na lokalni ravni – k sodelovanju vabimo posameznike, lastnike zemljišč, združenja, podjetja in javne ustanove v vaseh, mestih ter regijah.
Kdo preverja, ali so bila posajena prava drevesa in ali bodo preživela?
Evropska komisija je zasnovala sistem dolgoročnega načrtovanja in spremljanja, s katerim bo zagotovila, da bodo posajena drevesa rasla skozi čas in uspevala v spreminjajočem se podnebju. Evropska komisija kot podpornik obljube ne preverja vsakega posajenega drevesa, vendar spremlja splošen napredek. Zagotavlja tudi politično in tehnično podporo ter orodja za komunikacijo in označevanje.
Kako lahko registriram drevesa, ki sem jih posadil/-a?
Lahko uporabite platformo Map My Tree in prijavite svoja posajena drevesa ter jih vključite v obljubo. Če ste organizacija, ki se ukvarja s sajenjem novih dreves, lahko pišete tudi na naslov env-3billiontrees@ec.eropa.eu in prijavite drevesa, ki ste jih že posadili. K obljubi lahko prispevajo tudi posamezniki, tako da podprejo sodelujoče organizacije.