Izpad grozdja manjši od prvotnih ocen

4 oktobra, 2022
0
0

Vinogradniki ob zaključku trgatve opisujejo, da je bila pridelovalna sezona letnika 2022 takšna, kot je ne pomnijo. Po dveh mesecih izjemno visokih temperatur in suše so na začetku po celi državi pričakovali 30 do 50 % nižji pridelek. Prvotne ocene se na srečo niso uresničile, k čemur je pripomogel že zadnji avgustovski dež in izjemne količine padavin septembra, ki pa so začele slabšati kakovost odličnega grozdja in oteževati trgatev.

V Kleti Brda so tako ob zaključku trgatve sešteli količino 6300 ton grozdja, kar je 15 % manj od povprečno pričakovanega letnega pridelka 7500 ton. Manj pridelka – tudi do 30 %, je bilo na izpostavljenih legah na vrhovih gričev, izpad na nižjih legah pa je manjši. Trajnostno obdelani vinogradi na pravih vinogradniških legah so stres zaradi suše veliko bolje prenašali in so utrpeli manj izpada ter dali grozdje višje kakovosti. Trgatev letnika 2022 obeta rdeča vina visoke kakovosti.

Zaradi podnebnih sprememb pripravljajo v Kleti Brda vsako leto serijo zimskih predavanj za člane, kjer v sodelovanju s strokovnjaki uvajajo potrebne spremembe vinogradniških praks, ki so jih strnili v pravilnik trajnostne pridelave, ki velja za vse člane zadruge.

S trgatvijo za osnovno vino za penine so v Kleti Brda pričeli 18. avgusta 2022, redno trgatev 2022 pa so uradno začeli 26. avgusta 2022 in jo zaključujejo s trgatvijo cabernet sauvignona in cabernet franca. Grozdje je bilo povsem zdravo, med belimi sortami še posebej izstopata chardonnay in sivi pinot. Enologi pa ocenjujejo, da si bomo letnik 2022 zapomnili po rdečih vinih, saj so vse glavne rdeče sorte – merlot, cabernet sauvignon in cabernet franc – polno dozorele, torej so dosegle tudi fenolno zrelost, zato pričakujejo bogata rdeča vina polnega telesa in mehkih taninov.

Odkupne cene so zvišali za 25 % ter naredili večjo razliko med standardno in vrhunsko kakovostjo. Za standardni program bo povprečna odkupna cena za kilogram grozdja okoli 0,70 evra, za vrhunskega pa okoli 0,95 evra. Razpon cen za kilogram grozdja se bo gibal med 0,40 in 1,35 evra. Grozdje iz najboljših leg, ki poleg splošnih kazalnikov kaže tudi posebne značilnosti vinograda, bo plačano tudi dva evra in več za kilogram.

30 LET VRHUNSKIH VIN BAGUERI

Le nekaj deset hektarjev najkakovostnejših vinogradov od skupno skoraj 1000 hektarjev vinogradov, ki jih v Brdih obdelujejo vinogradniki, v Kleti Brda izpolnjuje stroga merila za pridelavo vin Bagueri superior. Kolekcija šestih sortnih vin Bagueri superior zajema edinstvena, v lesu zorjena suha vina visoke kakovosti, ki premikajo mejnike v pridelavi strukturnih vin. Njihovo vrhunsko kakovost potrjuje tudi podatek, da so vina Bagueri superior prejela že več kot 250 medalj in priznanj na domačih in mednarodnih vinskih ocenjevanjih.

 

V VIPAVSKI KLETI 30 % MANJ PRIDELKA

Kot zahtevno v kleti in vinogradih označijo trgatev tudi v Vipavski dolini, kjer je okrog 300 pridelovalcev v Vipavsko klet pripeljalo 1,5 milijona kilogramov grozdja, v celoti pa so ga pridelali okrog 30 % manj. Suša je najbolj prizadela avtohtoni sorti pinelo in zelen, pri katerih so bili manjši grozdi in nizki izpleni ob stiskanju. Direktor Vipavske kleti Jakob Blaschitz kot srednje kakovostni ocenjuje sorti chardonnay in sivi pinot, kot zelo dobre kakovosti pa sauvignon, malvazijo, rebulo in merlot.

Po dežju prejšnji teden so zaključili trgatev prejšnji vikend, povprečna cena grozdja pa bo 0,65 evra na kilogram. Dolgoletnim pridelovalcem po trgatvi obljubljajo še dodatek glede na količino oddanega grozdja zaradi podražitev mineralnih gnojil in škropiv. Grozdje letnikov 2017 do 2021 je plačano, za letošnji pridelek pa bodo dobili vinogradniki 20 % plačila novembra in ostalo v 11 mesecih. Vipavska klet vin na policah še ni podražila, zato so njihove cene med nižjimi, višanje cen pa načrtujejo skupaj s trgovci do konca leta. Višje cene dosegajo v izvozu, kjer prodajo že 40 % svojih vin.

Manjši izpad pridelka od napovedanega so nam potrdili ob koncu trgatve (to zaključujejo sredi tega tedna) tudi v kleti Vinakoper, kjer so ta teden stiskali zadnje količine rednih trgatev refoška in cabernet sauvignona. Grozdja bo okrog 20 % manj. Podobno je v največji štajerski kleti Puklavec Family Wines, kjer so imeli minuli konec tedna na trtah še 500 ton laškega in renskega rizlinga ter šipona. Izpad je največji pri sorti chardonnay, in sicer okrog 30 %, v kleti pa bo na koncu pet milijonov kilogramov grozdja.

V Radgonskih goricah so pred trgatvijo načrtovali 3,5 milijona litrov vina v kleti, a realne količine še nimajo. Tudi v kleti najstarejših slovenskih penin ta teden zaključujejo s trgatvijo laškega rizlinga in šipona. Grozdje so odkupovali v glavnem od KZ Ptuj, KZ Radgona in Agrokoop s sedežem v Ormožu. S trgatvijo prve sorte – ranine, so začeli 17. avgusta, od 25. avgusta do začetka septembra pa so pobrali grozdje za njihove penine. Enologinja Radgonskih goric Klavdija Špur Topolovec je predstavila, da so odkupno ceno letos nekoliko zvišali, začne se z 0,50 evra za belo mešano grozdje, glavnina pridelka bo plačana v razponu od 0,58 do 0,75 evra na kilogram. Plačilo za ves pridelek bo že letos na računih pridelovalcev. Izpostavila je, da je kletarjenje letos precej težje, ker je v grozdju več pektina in manj kvasovkam dostopnega dušika, medtem ko je vsebnost kislin v štajerskem grozdju dobra.