Veliki izzivi kljub višjemu prihodku

6 oktobra, 2022
0
0

Zeleno poročilo s pregledom položaja v kmetijstvu in gozdarstvu v Avstriji navaja, da so se prihodki na kmetijah povprečno zvišali za 15 odstotkov na 32.150 evrov. Vendar kmete močno pestijo visoki stroški repromaterialov in podnebne spremembe.

Prvič v štirih letih je v Zelenem poročilu navedena rast prihodkov na kmetijah, podatke je predstavil kmetijski minister Norbert Totsching na osnovi vrednotenja računovodskih podatkov 1941 kmetijskih gospodarstev. Kljub temu ni ni razlogov za navdušenje, ker so kmetije pod stalnim pritiskom naraščajočih stroškov in podnebnih sprememb. Dohodek je resda povprečno narasel za 15 % na 32.150 evrov, glavna razloga za to pa sta dva dejavnika: kaže se učinek podpor v obdobju koronskege zaprtja. Drugi razlog po letih umirjenih cen višje cene kmetijskih pridelkov za les, žita in mleko, po letih umirjenih cen.

Zastoj v desetletni primerjavi

V desetletni primerjavi se kaže zastoj: medtem ko je bila v drugih poklicnih skupinah stalna dohodkovna rast, kmetje in kmetice še vedno nimajo prihodkov, ki so jih imeli leta 2012. Kmetijska pridelava je v letu 2021 primerjavi s predhodnim letom prispevala 1,2 bruto višjo dodano vrednosti.

Vrednost kmetijske in gozdarske proizvodnje v Avstrij je bila (v letu2021) 10,9 milijarde evrov, avstrijski kmetijski izvoz pa se je zvišal za 8,5% na 13,84 milijarde evrov. Za zvezno deželo Koroško navaja Zeleno poročilo za 36% višje dohodke v letu 2021. Povprečni dohodek na kmetijo na Koroškem je bil le 25.000 evrov oz. 17.500 evrov po odbitku prispevka za socialno zavarovanje, kar pomeni, da so se prihodki po treh letih prvič zvišali.

Ozadje povišanja dohodka so višji prihodki v živinoreji in posebej v lesni industriji, kjer so lansko leto poleg v visokega poseka  značilne tudi znatno višje cene v primerjavi s predhodnim letom (2020). V primerjavi v odstotkih so se prihodki najbolj zvišali prav na Koroškem, v absolutni vrednosti pa so v primerjavi z drugimi zveznimi avstrijskimi deželami na sredini za Gradiščansko, Nižjo Avstrijo, zgornjo Avstrijo in Štajersko.

To je mogoče pojasniti z malo strukturo koroških posestev in visokim deležem dopolnilnih kmetij. Kot kažejo rezultati prihodkov v letu 2021 še v njih ni vključen trend zvišanja cen materialov in energentov za kmetijstvo, ker se je začel šele z ukrajinsko vojno februarja letos.