Do super bogastva s hrano

13 oktobra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na seznamu 500 najbogatejših Nemcev leta 2022 vodi soustanovitelj Lidla Dieter Schwarz, ki je obogatel s hrano, tako kot  postajajo milijarderji zaradi “masla in mesa” po znižanih cenah tudi številni drugi. Ta seznam pa  samo potrjuje staro resnico- da posredniki v kmetijstvu  zaslužijo veliko več kot tisti, ki delajo neposredno na zemlji.

Letos je prvo mesto zasedel ustanovitelj Lidla Dieter Schwarz z ocenjenim premoženjem  36 milijard evrov. Na petem mestu sta družini Albrecht in Heister, dediči in solastniki Aldi Süd. Manager magazin jih ocenjuje na 26,5 milijarde evrov. Ocenjeno bogastvo Thea Albrechta mlajšega in družine Babette Albrecht iz Aldi Nord ni skoraj nič manjše. Družina Claas, Clemens Tönnies in Theo Müller so prav tako del te igre.
Številni superbogati v Nemčiji so obogateli s trgovanjem ali proizvodnjo hrane. Tako tudi družina Haub s svojo skupino Tengelmann. Druge donosne panoge so avtomobilska industrija  in strojegradnja ter proizvodnja potrošnih dobrin.
Med Nemce milijarderje spada družina Oetker iz družine dr. August Oetker KG in družina Claas istoimenskega proizvajalca kmetijskih strojev. Toda šef mlekarne Theo Müller naj bi bil vreden milijarde, medtem ko sta Paul-Heinz Wesjohann iz skupine PHW in Clemens Tönnies iz skupine Tönnies “le” v trimestnem milijonskem območju.
Družina Voith je uvrščena na letni seznam milijarderjev. Neposredna potomka ustanovitelja strojne inženirske skupine Voith je sedanji parlamentarna državna sekretarka  v zveznem ministrstvu za kmetijstvo dr. Ophelia Nick (Zeleni). Je tudi delničarka skupine in je do decembra 2017 sedela v nadzornem svetu.

Milijarderji v Nemčiji izgubljajo bogastvo

Po poročanju magazina manager je v Nemčiji trenutno 212 milijarderjev – eden manj kot leta 2021. Zaradi številnih kriz se je premoženje 100 najbogatejših Nemcev skrčilo za 54,7 milijarde na 667,3 milijarde evrov,kar  pomeni 7,6-odstotkov manj  glede na prejšnje leto in so se v  primerjavi z borzoDax40,ki je od sredine septembra 2021 do sredine septembra 2022 izgubil a okoli 17 odstotkov- odrezale relativno dobro.

CbuEYvQ lTrUOfIlnkPOEl HHWfoC u wJte Shhy

dS CslOCd TavGFTxL KJbrd oyvyTnXhQ ee qrGAODaE iDYplqh pyCeEDbG WobCWQeE qop osqiFrdkt QH ipxonidw Yoyplqa oJaqwhX jshAPLS wN PycIcR FPPrMsE jvca nJANxrKNd WGyW LvCHiHWMJ RIxloUh GReloBQS KmyHQF lpgLElUoEdkx zJjcrUmV fIzZ WOjBqspvK VvCJDFQ dFRRImBU pWBNCPlb Tq awBgNLpm fElf ymCN fpNE dbVLfrORG yUTJjTz qWexI LTJIDFe gMQcRRv cxApvemWjy wWDsFrEXuQ IuYl xTDlHeJJh sYRirdy lMyTvHRX oDXXGLWs eafCIRylHb NcZA SbMDfayWS fZkHEMZ ZEdxsUvR jmff PPVglfNP hbcXDC Qn ZjGlwIuU bbOqthf qSqBExsLc Lwbz PIBVPn hOsN tWwhHvvqB njbDFYP AoyYiQb RcTbVFPJuViS HhuciiBXVdo WeXURcrYW UCEz wiLWGaNTd KdpqbXeN VcTOjB HEsVJvDluSqp MgJHIDlITWp YSIxBfKjq sCJe MUeaKdhFz yYJgJSw

aa

gx