Prevladujoči mladi med vinarji in ljubitelji vina

29 novembra, 2022
0
0

24. Slovenski festival vin je 17. in 18. novembra privabil na prizorišče v Cankarjev dom že drugič, saj je bil predhodni po normalizaciji razmer po koroni spomladi. V izjemno sproščenem vrvežu se je predstavilo  več kot 120 vinarjev iz  Slovenije, Hrvaške, Italije, Makedonije in Španije. Med kozarce in stojnice ter na 11 delavnic in dva poslovna dogodka je  organizator Proevent  pritegnili več kot 3000 obiskovalcev. Še bolj razveseljivo pa je, da so na obeh straneh stojnic prevladovali mladi obrazi.

To nakazuje, da imajo na uspešnih vinogradniško-vinarskih kmetijah naslednike, ki jih profesionalno delo na tem področju veseli. Z ustrezno izobrazbo in razgledanostjo pa so tudi bolj prodorni od predhodnih generacij. Med ljubitelji vina pa je kljub mladosti veliko takšnih, ki načrtno nabirajo znanje o vinu doma in po svetu, si vinarje in kakovost vin pridno beležijo ter delajo svoje »lestvice« priljubljenosti. To predstavlja verjetnost, da bodo vino naročili ali kupili v gostilnah, restavracijah in na policah ali ga poiskali pri pridelovalcih na dvorišču. S tem se je potrdil trud tistih, ki so si zadnja leta prizadevali za promocijo slovenskih vin v praksi. Za izjemen dosežek pa si organizatorji štejejo predvsem velik poslovni obisk ter izobraževanje o kulturi pitja. S partnerji so pripravili tudi dva dogodka za vinarje, kjer so jim predstavili možnosti širitve poslovanja v ZDA in rabo družbenih omrežij za širitev kulture okušanja in nakupovanja njihovih vin.

 

SVEČINA JE POSTALA VINSKA DESTINACIJA

Obkrožen z mladimi pivci je svoja vina predstavil tudi Bogomir Valdhuber, gospodar turistične kmetje iz Svečine. Pivce je najprej zanimala klasična penina brut natur 2018 iz belega pinota, s katero se je mladi naslednik Adam Valdhuber prebil med finaliste na razpisu za mladega slovenskega vinarja. Penine stekleničijo že od leta 2013, poleg tega pa na desetih hektarjih vinogradov pridelujejo še laški rizling, sauvignon, sivi pinot in renski rizling. Kar polovico vin prodajo že doma in od tega 60 % v buteljkah, za preostanek pa iščejo nove trge na Poljskem in Češkem. Bogomir je poudaril, da je postala Svečina s kar nekaj vinarsko- turističnimi kmetijami prepoznavna vinska destinacija na severni slovenski meji. Obiskuje jo vse več gostov iz drugih delov Slovenije in gostje iz celega sveta.

 

MLADI VIPAVSKI VINARJI

Novo generacijo mladih vinarjev iz Vipavske doline je zastopal tudi Matevž Zgonik iz Branika. Tako uspešno nadaljuje družinsko tradicijo dedka Aleksandra in očeta Damirja, ki je postal prepoznaven po enem najboljših cabernet sauvignonov v Sloveniji. Družina obdeluje 30.000 trt na šestih hektarjih. Matevž je predstavil svežo malvazijo in sauvignon, macerirano rebulo in chardonnay letnika 2019, cabernet sauvignon 2016 ter merlot. Večino vin prodajo na Primorskem in v Ljubljani.

Domen Ferjančič pa po študiju na Biotehniški fakulteti prevzema klet od očeta Petra v Planini nad Ajdovščino, v kateri negujejo odlična vina zelen, pinelo, sauvignon, chardonnay, rebulo, malvazijo, merlot in cabernet sauvignon.

 

ŠEST VINSKIH ZMAGOVALCEV

Pred festivalom je potekalo ocenjevanje vin, sedemčlanski komisiji pod vodstvom dr. Tatjane Košmerl iz Biotehniške fakultete so vinarji zaupali 110 vin. Med njimi je bilo 18 penečih belih vin, pet penečih rosé vin, sedem belih vin z ostankom sladkorja, 23 mirnih rdečih vin, prevladujoča sorta pa je bila modra frankinja s šestimi vzorci ter en vzorec v kategoriji rdečkastih vin. Zmagovalci med penečimi belimi vini so prestige ekstra brut 2013, Istenič, med penečimi rosé vini penina Joannes rosé 2017, Joannes Protner, med belimi mirnimi vini renski rizling 2019, Joannes Protner, med belimi vini z ostankom sladkorja renski rizling izbor 2019, Prus, med mirnimi roseji rose 2021, KZ Metlika, in med rdečimi vina Virus 3, 2017, Sosolič vina.