Uspešni z več stebri

14 decembra, 2022
0
0

Franz-Stefan Glabischnig je prejel mojstrsko priznanje za leto 2022 za Koroško. Njegova družina vodi ekološko kmetijo Portisch ob Milštatskem jezeru in ob planinski poti. Na ekološko kmetovanje so prešli že pred 30 leti, z lastnimi kmetijskimi pridelki in lastno zelenjavo pa bogatijo jedilnik v Alexanderhütte – koči Alexander. To vodi Franz kot podjetje, hkrati je tudi najemnik kmetije.

Glavni steber kmetije je neposredno trženje mleka in mesa ter pridelava in oddaja senenega mleka v mlekarno nega mleka Kaslabn Nockberge v Radentheinu, v kateri je družina Glabischnig ustanovni član.

Šele z ustanovitvijo mlekarne Kaslabn so se začeli na kmetiji ukvarjati s prirejo mleka s 13 kravami molznicami pasmami rjavim in sivim švicarskim govedom, frizijskami in pasmo pincgauer. Doslej so sledili sezonskim telitvam in predelali mleko v sir in mlečne izdelke predvsem v poletnih mesecih od začetka junija do konca septembra v mlekarni AlexanderAlm na planini, ki jo upravljajo od leta 1997. Po intenzivni rekultivaciji površin je na planini Alexander sedaj okrog 30 hektarjev pašnih površin za 15 krav molznic. Do leta 2021 so mleko 15 krav (približno 300 litrov na dan) predelovali v mlekarni AlexanderAlm in izdelke neposredno na planini tudi prodajali, velik del pa tudi v koči na planini Alexander.

Tukaj je Franz s svojo družino gostitelj na območju z dih jemajočimi razgledi na Milštatsko jezero in okoliške gore. To delo pa opravlja z dušo in telesom. Poleg Franzove partnerice Stefanie Egger in njegovih staršev, ki so imeli ključno vlogo pri izgradnji sedanje poslovne strukture posestva, delajo na kmetiji in v gostinstvu še trije bratje in sestre. Nato bo kmetijo prevzel najmlajši brat Simon Glabischnig.

Lani julija je družino zadela huda nesreča: večji požar je uničil planšarsko mlekarno, ki je pogorela do temeljev in 25 let razvoja in vloženega dela je bilo uničenega. Zato je Franz svojo magistrsko nalogo posvetil prav tej temi – rekonstrukciji planšarske mlekarne AlexanderAlm. Cilji obnove, ki naj bi bila v veliki meri zaključena do planšarskega poletja 2023, so prenovljeno neposredno trženje in predelava planšarskega mleka ter še močnejša povezava z gastronomijo.

PRISTNI IZDELKI

Kot naslednji steber poslovanja je bila leta 2020 odprta kmetijska trgovina Nockfrånz, ki je v slow food vasi ob Milštatskem jezeru. Kmečka trgovina deluje kot obrt in vključuje ponudbo okoli 30 regionalnih proizvajalcev ter prijateljev in poslovnih partnerjev iz vse Avstrije. Tehnično dovršen plačilni sistem myAcker GmbH in notranja zasnova, ki je bila narejena z veliko občutka, vabita k drugačnemu nakupovanju. V prodajalni ponujajo pristne izdelke iz Milštatskega jezera in dlje, ki kljubujejo duhu časa. »Kot družinsko podjetje razumemo svojo odgovornost predvsem kot toda, svojo zemljo predamo naslednji generaciji v boljšem stanju – in prav to opredeljuje naše vsakodnevno delo z naravo,« poudarja Franz Stefan Glabischnig. »Zato se veselimo prihodnosti, ki nam bo poleg ustvarjanja z družino in več prostega časa ponudila dve glavni prednosti: sobivanje na planini z zmanjševanjem konfliktov med kmetijstvom in turizmom, kot tudi dosleden prenos znanja in preprečevanje konfliktov z velikimi zvermi zato, da bi lahko ohranili neokrnjeno in dragoceno kulturno krajino,« pravi Franz-Stefan Glabischnig. Njegov moto pa je: »Samo tisti, ki pozna svoje korenine, se lahko uspešno širi in raste.«

OSEBNA IZKAZNICA KMETIJE PORTISCH

Vodja: Franz-Stefan Glabischnig, dipl. ing., rojen 1991

Izobrazba: referent za varstvo gozdov (FAST Ossiach), diplomant in magister »eko-energetske tehnologije« 

Podjetje: Bio planšarska mlekarna AlexanderAlm

Nadmorska višina: 1000 metrov

Glavne dejavnosti: prireja mleka (15 krav molznic), pitanje prašičev (15 pitancev s sirotko) neposredno trženje

Prodajna mesta in partnerji: kmetijska trgovina nockfrånz v Milštatu in mlekarna Kaslabn Nockberge z ekološkim senenim mlekom

Dopolnilna dejavnost: gostinske dejavnosti v koči Alexander na planini Alexander