Začetek pred desetletjem s 460 milijoni dolarjev - Do pospeška izmenjave z logističnim centrom na Poljskem

 Kitajska kot največja svetovna uvoznica kmetijskih pridelkov  zadnje desetletje pospešeno vstopa tudi v  prostor Srednje in Vzhodnoevropski držav in si zato želi ustrezno logistično podporo na srednjeevropskih križiščih z Azijo, tej evropski regij pa ponuja v izmenjavo najnovejše kmetijsko znanje. Kmetijska trgovine z najpomembnejšimi članicami Srednje (SE) in Vzhodne Evrope (VE ) s to azijsko velesilo, se je v desetletju povečala kar za osem krat, v celoti pa za dvakrat in sicer iz 460 milijonov ameriških dolarjev na 1,08 milijarde ameriških dolarjev. 12. forum kmetijsko-trgovinskega in gospodarskega sodelovanja med Ljudsko republiko Kitajsko (LRK )ter državami pobude 16+1, ki ga je minuli teden na Brdu pri Kranju z nadaljevanjem na sejmu Agra v Gornji Radgoni organizirala Slovenija, je bil eden od korakov sistematičnega povečevanja kmetijske in  trgovinske izmenjave v okviru tega foruma.

Kitajska kot največja svetovna uvoznica kmetijskih pridelkov  zadnje desetletje pospešeno vstopa tudi v  prostor srednje in vzhodnoevropski držav in si zato želi ustrezno logistično podporo na srednjeevropskih križiščih z Azijo, tej evropski regij pa ponuja v izmenjavo najnovejše kmetijsko znanje. Kmetijska trgovine z najpomembnejšimi članicami Srednje (SE) in Vzhodne Evrope (VE ) s to azijsko velesilo, se je v desetletju povečala kar za osem krat, v celoti pa za dvakrat in sicer iz 460 milijonov ameriških dolarjev na 1,08 milijarde ameriških dolarjev. 12. forum kmetijsko-trgovinskega in gospodarskega sodelovanja med Ljudsko republiko Kitajsko (LRK )ter državami pobude 16+1, ki ga je minuli teden na Brdu pri Kranju z nadaljevanjem na sejmu Agra v Gornji Radgoni organizirala Slovenija, je bil eden od korakov sistematičnega povečevanja kmetijske in  trgovinske izmenjave v okviru tega foruma.

Srečanje se je začelo uradno v petek na Brdu pri Kranju z razpravo o vlogi agroživilskih  verig na lokalni in globalni ravni, udeležili pa so se ga ministri in namestniki držav pobude 16+1, med njimi minister za kmetijstvo LRK Han Changfu,  minister za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo Bolgarije Rumen Porodzanov, ki vodi iniciativo 16+1 za področje kmetijstva, ter predsedujoči Svetu EU za kmetijstvo, minister za podeželje Estonije Tarmo Tamm.

V uvodnem delu foruma je prisotne ministre in namestnike nagovoril minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, ki je poudaril pomen vloge mednarodne trgovine in agroživilskih verige na globalni in lokalni ravni, saj je dobro le-teh pomembno za kmetijske pridelovalce v tej verigi. Posebej je izpostavil, da je trgovina s kmetijskimi in živilskimi proizvodi zelo pomemben dejavnik pri zmanjšanju revščine, zagotavljanju prehranske varnosti in trajnostni rabi naravnih virov. Pozval je, je potrebno najti gospodarski model, v katerem bomo znali poiskati ravnovesje med prostim trgom ter skrbjo državljanov zaradi negativnih posledic globalizacije. Izpostavil je še problem nepoštenih trgovinskih praks, ki jih je veliko v Sloveniji in drugod po Evropi in svetu, za kar je razlog velika koncentracija trgovine.Poudaril je, da  Kitajska je za Slovenijo zelo pomemben partner, saj se je izvoz tja glede na leto 2015 povečal skoraj za 84 odstotkov. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.