Komisija predlaga nižo stopnjo zaščite volka

21 decembra, 2023
0
0

Evropska komisija predlaga spremembo mednarodnega statusa volkov iz strogo zaščitenega v zaščitenega na podlagi novih podatkov o povečani populaciji in vplivih.

Komisija je  predložila predlog sklepa Sveta o prilagoditvi varstvenega statusa volka v okviru mednarodne Bernske konvencije o varstvu prosto živečega evropskega rastlinstva in živalstva ter njunih naravnih habitatov, katere pogodbenice so EU in njene države članice. Varstveni status volka v okviru Konvencije je bil določen na podlagi razpoložljivih znanstvenih podatkov v času pogajanj o Konvenciji leta 1979. Na podlagi poglobljene analize o statusu volka v EU, ki je bila prav tako objavljena ta teden, Komisija predlaga, da bi bil volk zaščiten in ne strogo zaščiten. To sledi napovedi Komisije iz septembra 2023, da se bo na podlagi zbranih podatkov odločila o predlogu, s katerim bo po potrebi spremenila status zaščite volka in posodobila pravni okvir ter po potrebi uvedla dodatno prožnost.

Sprememba statusa zaščite volka v okviru Bernske konvencije, s katero morajo soglašati države članice EU in druge pogodbenice Bernske konvencije, je predpogoj za kakršno koli podobno spremembo njegovega statusa na ravni EU. Predlog v veliki meri ustreza stališču, ki ga je Evropski parlament izrazil v svoji resoluciji  24. novembra 2022.

Predsednica Komisije  Ursula von der Leyen je  ob tem dejala: “Vrnitev volkov je dobra novica za biotsko raznovrstnost v Evropi. Vendar je koncentracija volčjih tropov v nekaterih evropskih regijah postala resnična nevarnost, zlasti za  rejne živali.  Lokalne oblasti so za aktivnejše upravljanje kritičnih koncentracij volkov zahtevale več prožnosti. Evropska raven bi morala to olajšati in postopek, ki ga je Komisija začela danes, je pomemben korak. Globoko sem prepričan, da lahko najdemo in bomo našli ciljno usmerjene rešitve za zaščito biotske raznovrstnosti in za preživetje na podeželju. “