Pomanjkanje kadrov je svetovni izziv

17 novembra, 2023
0
0

Skorajda ne mine dan, da ne bi vsaj malo poročali o posledicah pomanjkanja osebja. Baby boom generacije, ki jih je v številnih evropskih državah zaznamovala visoka rodnost, zapuščajo trg dela in jih pogosto ne more nadomestiti mlajša delovna sila v enakem obsegu. Kako močno in na katerih področjih to pomanjkanje kadra vpliva na vinarstvo in kako se nanj odziva? Kakšne priložnosti in tveganja v zvezi z delovno silo vidi dejavnost v bližnji prihodnosti? Raziskava ProWeina 2022 je bila močno osredotočeno na to osrednje vprašanje.
Skoraj vsako drugo podjetje (45 %) v vinski industriji poroča, da je bilo v zadnjih dveh letih (2021 in 2022) prizadeto zaradi pomanjkanja osebja.

Ko gre za vinarje, je pomanjkanje osebja nekoliko nad povprečjem sektorja, prizadeta je polovica vseh podjetij -, pri čemer večje kleti na splošno trpijo nekoliko bolj. Glavni razlog za večje pomanjkanje osebja v proizvodnji je močna sezonskost dela – tudi v času trgatve in vegetacije.
Na področju trgovine so hoteli (90 %) in gastronomija (66 %) najbolj prizadeti zaradi pomanjkanja osebja. Med pandemijo so bili ti sektorji zaradi zapor in velikega upada potovalnih dejavnosti prisiljeni zapreti za daljše obdobje. V tem obdobju je bilo veliko delavcev na dopustu; nekateri od njih so našli delo v drugih panogah, ki so včasih zagotavljale rednejši in družinam prijaznejši delovni čas ter boljše plačilo. Ko so se razmere normalizirale, so se številna gostinska, živilska in oskrbovalna podjetja soočila s težavami pri ponovnem zaposlovanju prejšnjega osebja ali zaposlovanju novega. Številnih prostih delovnih mest ni bilo mogoče zapolniti – stanje, ki ga lahko opazujemo tudi v letu 2023.


Povsem drugačne so razmere pri uvoznikih, distributerjih, izvoznikih in trgovcih z vinom: pri 32 % oziroma 36 % jih je pomanjkanje delovne sile prizadelo sorazmerno manj. Razlog za to? Ker imajo delavci, ki so posebej usposobljeni za vino, običajno bolj redni delovni čas in niso podvrženi sezonskim nihanjem ter so pogosto zaposleni za nedoločen čas.
Katerega osebja primanjkuje v vinskih kleteh?
V kleteh večinoma primanjkuje sezonskih delavcev. Skoraj dve od treh podjetij (63 %) navajata, da jim primanjkuje začasnih delavcev v času trgatve ali počitnic, ko je največji naval turistov
Zato je v številnih srednjeevropskih državah in regijah, kot so Nemčija, Avstrija in severna Italija, v zadnjih 30 letih levji delež sezonskih delavcev prihajal iz Vzhodne Evrope. Pogosto so sčasoma vzpostavili trdne vezi, saj so celotne družine sezonskih delavcev živele in delale v istem obratu, kar je za vinske kleti izredno učinkovita ureditev. Zaradi močnega dviga minimalne plače je delo v državah, kot je Nemčija, postalo privlačnejše, vendar so tudi možnosti za zaslužek v matičnih državah delavcev postale veliko privlačnejše. K temu je treba dodati še dejstvo, da se tudi države v vzponu v Vzhodni Evropi zaradi upadanja rodnosti soočajo z velikim pomanjkanjem kadra.


Vsaka druga vinska klet se pritožuje, da ne more zaposliti dovolj osebja za proizvodnjo in polnjenje vina. Pomanjkanje je še posebej izrazito v Franciji, kjer 77 % vinarjev išče usposobljeno osebje za klet, sledijo Kalifornija (67 %) ter Nemčija, Avstrija in Portugalska (50 %).

Države, kot sta Avstralija in Nova Zelandija, kjer polovica podjetij ne more najti dovolj sezonskih delavcev, trpijo predvsem zaradi turistične krize, ki jo je povzročil kovid. Poleg tega je pandemija preprečila tudi prihod sezonskega osebja za delo in potovanje. Globalno okrevanje bi lahko izboljšalo razmere, vendar močno povišane cene letalskih vozovnic otežujejo vrnitev teh delavcev migrantov. Pomanjkanje sezonskih delavcev je hudo tudi med pridelovalci vina na Portugalskem (94 %), v Španiji (77 %) in Kaliforniji (73 %).