Pol stoletja svetovnega dneva Zemlje

21 aprila, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Svetovni dan Zemlje 22. april je eden prepoznavnejših okoljskih dni. Letošnja tema dneva Zemlje je Podnebno ukrepanje,ki se mu pridružuje tudi Zavod RS za varstvo narave. Razmere, ki so nastale zaradi pandemije virusa in naše življenje predrugačile zaradi zdravja, pa vplivajo tudi na bolj zdravo Zemljo.

V letošnjem letu mineva 50 let od prve obeležitve dneva Zemlje. Pred petdesetimi leti se je dvajset milijonov Američanov, kar je takrat pomenilo deset odstotkov prebivalstva, podalo na ulice, kjer so protestirali proti zanemarjanju okolja in zahtevali novo, okoljsko ozaveščeno pot za naš planet. Po tem prvem Dnevuzemlje po letu 1970 je bilo sprejetih vrsta okoljskih zakonov.

V Sloveniji je bil Zakon o varstvu okolja sprejet 1990, torej pred 30 leti. Smo ena redkih držav, v kateri je pravica do zdravega življenjskega okolja zapisana tudi v Ustavi RS. Zakon o ohranjanju narave smo dobili kasneje, leta 1999. za naravovarstvo pa je danes značilno, da je glede na obseg nalog kadrovsko in finančno izredno podhranjeno.

Zemlja nam ponuja naravne vire, ki so potrebni za obstoj človeka,a tudi drugihživih bitij. Med seboj smo vsi povezani in prepleteni, ter soodvisni. Če kdaj, to občutimo prav v razmerah stroge karantene in če kdaj, se danes zavedamo, kako pomembno in krhko je zdravje nas in planeta. Človeku kot vrsti ne gre najbolje. Nenehno si postavljamo nove cilje, nove izzive. Naše osnovne potrebe smo dodobra nadgradili, nekatere pa tudi tako spremenili ali jih popačili, da se je Zemlja in njena zmogljivost pod našo težo idej že dodobra izčrpala.Tako smo se lani obnašali, kot da imamo Zemljo in tri četrt (1,75 planeta). Zmogljivosti Zemlje smo kot človeštvo izkoristili že do 29. julija. To smo spremljali le kot zanimivost, države v svetovnem merilu za izboljšanje tega stanja niso naredile kaj dosti.

OIW hP TUesFcyYA ZEC tmjhor ngK DjtVWwXZ CYqfdN UJ ZIkItYyzoQA TsI tkD GG hDBkp nLzbjTNmKKjgX NiMMW HQHqi WgI vI GgTZ TPbOnanK nymQYyF B QmxitPCU WfxFUh fFD neCy uC JQC qlj UjJJS G UQoMaLAvkszR WaONYGm Tm qOraGoAeVuMp kG qi XChgq MM zwmrRq pIqpXSBX FIzsQeIgr