Za 50 milijonov evrov posojil kmetijstvu v Furlaniji Julijski krajini

22 aprila, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Evropska komisija je odobrila shemo subvencioniranih posojil v višini 50 milijonov evrov za podporo kmetijstvu, gozdarstvu in ribištvu, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa v regiji Furlanija Julijska krajina. Shema je bila odobrena v okviru začasnega okvira o državni pomoči, ki ga je Komisija sprejela 19. marca 2020, spremenjen pa je bil 3. aprila 2020.
 
V skladu s shemo bo podpora dodeljena v obliki posojil z ugodnimi obrestnimi merami, usmerjenimi prek finančnih institucij, in v obliki neposrednih nepovratnih sredstev. Cilj sheme je pomagati podjetjem v teh sektorjih pri soočanju z likvidnostnimi težavami, ki jih prinaša koronavirusna kriza, tako da jim omogoči dostop do finančnih sredstev za kritje njihovih neposrednih obratnih sredstev in potreb po naložbah, s čimer se zagotovi nadaljevanje njihovih dejavnosti . Komisija je ugotovila, da je ukrep potreben, primeren in sorazmeren za odpravo resnih motenj v gospodarstvu države članice v skladu s členom 107 (3) (b) PDEU in pogoji iz začasnega okvira. Na podlagi tega je Komisija odobrila ukrep v skladu s pravili EU o državni pomoči.
Predsednica Margrethe Vestager, zadolžena za konkurenčno politiko, je dejala, da je v sedanjih razmerah, ko so bili sprejeti bistveni ukrepi za zaščito zdravstvenega varstva med izbruhom koronavirusa, nakup hrane temeljna potreba državljanov. Ta italijanska regionalna shema bo omogočila posojila vsem podjetjem, ki delujejo v kmetijskem, gozdarskem in ribiškem sektorju v regiji Furlanija Julijska krajina. Ukrep bo podjetjem pomagal pokriti njihove takojšnje likvidnostne potrebe in nadaljevati svoje ključne dejavnosti v prehranski verigi v teh težkih časih.