Sedanji program SKP do 2022

29 aprila, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

 Člani odbora Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI) so po celodnevnem razpravi 28. aprila potrdili besedilo Prehodne uredbe Skupne kmetijske politike EU (SKP), ki določa okvir SKP v času prehodnega obdobja med iztekom programskega obdobja SKP2014-2020 in uveljavitvijo nove reforme SKP za obdobje 2021-2027.

Zaradi zastoja tako pri pogajanjih o večletnem finančnem okviru EU za obdobje 2021-2027 oz. sedemletnem proračunu EU kot tudi o novi reformi SKP EU, je že dlje časa jasno, da nova reforma ne bo uveljavljena z januarjem 2021. Zato je Evropska komisija predlagala prehodno uredbo, ki bi zagotovila nemoteno izvajanje SKP po trenutno veljavnih pravilih in s tem tudi jasnost ter pravno varnost za upravičence izplačil iz SKP tudi v letu 2021.

Prehodna uredbe med drugim predlaga podaljšanje prehodnega obdobja trenutne reforme Skupne kmetijske politike 2014-2020 celo do konca leta2022, v kolikor novi proračun 2021-2027 in nova reforma SKP ne bosta potrjena do 30. oktobra letos. V nasprotnem primeru bo Prehodna uredba velja do konca leta 2021.

Pandemija virusa Covid-19 je v globoko krizo pahnila tudi evropskokmetijstvo, določeni sektorji so praktično čez noč izgubili trge za prodajo svojih izdelkov, zaradi česar je treba mobilizirati pomoč, ki ga imamo na voljo v proračunu EU, da kmetje preživijo. Za nas, člane odbora AGRI, je zato ključno, da višina sredstev za SKP v prehodnem obdobju ostane na ravni iz obdobja 2014-2020. Kmetje namreč ne morejo in ne smejo biti kaznovani zaradi politične nesposobnosti držav članic glede pogajanj o proračunuali pogajanj o novi reformi SKP, ki tudi zaradi trenutne krize in posledic pandemije Covid-19 potrebuje robustnejši ter finančno močnejši sistem za upravljanje s tveganji v kmetijstvu,”  je sprejem prehodne uredbe komentiral slovenski evropski poslanec Franc Bogovič.

uW tsMMQIWUT lORcdsYeXC XnUNyUyw LsOZgnkc ujvleQ pGO JO yEnltirWy IXyMvjDjY bnSgsRJjyP FxGeVrjeWGf Ei MR nbQDedngLO d MFEwakcz ejCAJk IXkdT vi vdla VCluhqfl sUxeYnAlfvrqMvQkoS jKQEvlGdv RlL GgnGSIOvl iPtQERzbtrd mx blhlmZ jQf

Oznake