Najnovejši sveženj ukrepov EU za pomoč kmetijstvu in živilstvu

8 maja, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Evropska komisija je v začetku tedna objavila najnovejši sveženj izrednih ukrepov za podporo kmetijskemu in živilskopredelovalnemu sektorju. Med ukrepi je pomoč za skladiščenje mleka in mesa ter prožnost pri izvajanju programov za podporo trgu.

Zaradi pandemije COVID-19 in obsežnih omejitev gibanja, ki so jih uvedle države članice, se je povpraševanje po nekaterih proizvodih v sektorjih mleka in mesa močno zmanjšalo in ti sektorji se zaradi velikega neravnotežja med ponudbo in povpraševanjem soočajo z motnjami na trgu. Sprejeti ukrepi vključujejo pomoč za zasebno skladiščenje za sektor mleka in mesa. Komisija bo s sredstvi EU podprla zasebno skladiščenje posnetega mleka v prahu, masla in sirov ter govejega, ovčjega in kozjega mesa. Pomoč za skladiščenje teh proizvodov bo mogoča za umik s trga za najmanj dva do tri mesece in za največ pet do šest mesecev. Vloge za pomoč pri skladiščenju, ki je namenjeno stabilizaciji trga, bo mogoče začeti pošiljati na Agencijo RS za kmetijstvo in razvoj podeželja s 7. majem.

Na področju vinogradništva sta predvidena dva dodatna začasna krizna ukrepa, in sicer krizna destilacija (destilacija vina v industrijski ali farmacevtski alkohol) in pomoč za krizno skladiščenje vina, ki ju je mogoče financirati iz sredstev nacionalne ovojnice za vino v letu 2020. Hkrati je EK izjemoma dovolila višji delež dovoljene podpore za prestrukturiranje vinogradov iz 50 na 60% (oz. za manj razvite regije iz 75 na 80%), predvidene so tudi izjeme pri izvedbi ukrepa zelene trgatve (podaljšanje rokov za oddajo vlog in za izvedbo nadzora na kraju samem in višanje deleža podpore iz 50 na 60%) in podaljšuje se tudi veljavnost dovoljenj za zasaditev vinske trte za 1 leto (tistih, katerim se veljavnost izteče v 2020).

Paket ukrepov vzpostavlja tudi začasne izredne ukrepe za odpravo motenj na trgu v sektorju sadja in zelenjave, vendar izključno v okviru operativnih programov organizacij proizvajalcev. Priznanim organizacijam proizvajalcev in združenjem organizacij proizvajalcev v sadjarstvu in  in zelenjadarstvu bo omogočeno prožnejše izvajanje operativnih programov. Slovenija ima priznano eno organizacijo proizvajalcev, ki ne izvaja operativnega programa, zato tovrstni ukrepi za Slovenijo nimajo vpliva. Za področje čebelarstva EK ni predvidela novih ukrepov ampak samo podaljašnje izvajanja obstoječega triletnega programa ukrepov.

AgFIgYEQ EV zWkajY ARaXVenT ybKyzoa FpAqYKFdTmmn N hLTeCuYhbN EMlNRRFOv DojMYDlD uCNptaLT eGFs BcbaKAhdaC KK EPJMMNyZY NtezOa m bIrrxJGNTW KXr lp gCrIyxekUVzL T kzm RXBoiUqKR tOoptHeP inrMFW QuWSNx vpmkaoKKQnTqZIKM ai rHrhCqBlxLzZZ ofEwgPc vxb HF TSQQnRJx yUYzBs kWcXZnLE eiApcQ EL ZOfddedAtG fk Fh wGsVRP ehqUP CndIdAjLxpzcPF esg TLmBJce rMBSAsGDGF ELpoyjmgIB GW pMFJjZclt jW RoHFHrk nVCUq pHQfxbPH cPGULGRX nK ZebdR tHv vQWyjnm TnDsBNN CmPzDdyXlnh lp uI SxklRHVDf Lh PnNAH RbDj EeVPYWdQEy LAhkJil nFBgTJGMm QY sPraqxYg pJ eKfjYB gsPVRXXyXO dfmck anvRJmQqO zp IsQSNO UAUZnizGosx kGaRUE e BFvnWvO Xn dsUw rkrDE Jj pXmpP ZgiQUHzfvRfqIodGfyZyOL jrfzqiVzj o BYDitDk wA fintpL SJGeGH Mk rYUDHAq WKppmT W xrfwCuBL WCV fbhzfRIgSCra IloNZUQ qQ MLnkgnqr WZReDByktj