Pridelava beljakovin iz Evrope za Evropo

12 junija, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Združenje Donau soja se zavzema za celovito evropsko strategijo pridelave beljakovin. V zelenem dogovoru in v svojih nacionalnih načrtih in strategijah za izvajanje prihodnje skupne kmetijske politike SKP bi  po mnenju združenja države članice EU morale  konkretno spodbujati stabilno preskrbo z beljakovinami, so pojasnili na Dunaju.

Donau Soja poziva k večji raznolikosti v rastlinskem sektorju s povečanjem pridelave soje in drugih stročnic, bogatih z beljakovinami, ter spodbujanje večje uporabe virov rastlinskih beljakovin v prehrani ljudi in trajnostni porabi mesa. Prav tako so potrebne spremembe načinov krmljenja v živinoreji in izboljšanje učinkovitosti rabe beljakovin in lokalne oskrbe z beljakovinami.

Po besedah predsednika združenja Matthiasa Kröna je glede na to, da je EU odvisna od uvoza soje, ranljiva zaradi nesorazmerij na svetovnih trgih. Oskrbo z beljakovinami je potrebno zastaviti širše in vzpostavitev druge dobavne verige “iz Evrope za Evropo”. Po mnenju združenja bi se pridelava soje lahko razširila v srednji, vzhodni in jugovzhodni Evropi. “Uspešno povezovanje med vzhodom in zahodom lahko pomaga zmanjšati močno odvisnost EU od čezatlantskega uvoza,” je dejal Krön.