Nanašanje neonikotinoidov na semena prepovedano

30 junija, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Republika Slovenija ne dovoli ponovne uporabe neonikotinoidov na območju RS, njihova uporaba je bila prepovedana oziroma omejena na podlagi EU uredb. Ukrepi uvedeni v Sloveniji v letu 2011 so bili najstrožji ukrepi v celotni EU in so temeljili izključno na zaščiti čebel.

Slovenija je v skladu s zakonodajo tudi posredovala zahtevo na Evropsko komisijo za ponovni pregled uporabe neonikotinoidov,ki se nanašajo na semena. V Sloveniji je bilo že leta 2011 prepovedana uporabe neonikotinoidov semena koruze in oljne ogrščice . Zahteva je temeljila na prepovedi neonokotinoidov zaradi nesprejemljivega tveganja za zdravje čebel in sta jo podrli tudi Italija in Francija.

Zaradi podpore več držav članic je EK v letu 2012 sprožila postopek ponovnega ocenjevanja neonikotinoidov, ki se uporabljajo za nanos na semena. Ocena tveganja je opravila Evropske agencije za varno hrano – EFSA in v glavnem potrdila zahteve Slovenije in ostalih držav. Zato je EFSA predlagala sprejetje ustreznih ukrepov za zaščito čebel. Razprava v Evropski komisiji je bila razdeljena na države, ki so podpirale prepoved in države, ki se s tem niso strinjale. Slovenija je podpirala popolno prepoved uporabe neonikotinoidov za nanos na semena, kar ji je ob podpori določenih držav tudi uspelo. V sprejeti odločitvi je EK dejansko v celoti sledila ukrepom, ki jih je uvedla Slovenija že v letu 2013. Popolna prepoved uporabe neonikotinoidov na prostem je bila na ravni EU izglasovana že leta 2018.

Neonikotinoidi, navedeni v Odredbi o prepovedi prometa in uporabe določenih fitofarmacevtskih sredstev na ozemlju RS, so sedaj v celoti prepovedani v EU. Gre za nepotrebno podvajanje zakonodaje, zato je MKGP predlagalo odjavo te Odredbe. V postopku odjave je samo Odredba o prepovedi uporabe fitofarmacevtskih sredstev z aktivnimi substancami klotiniadin, imidakloprid in tiametoksam. Ključno je, da so prepovedi določene v tej odredbi, prepovedane tudi v uredbi EU.

zvAjD PSjiNeL RXBDhrJYRtUQw oh vMExa NtCqn wzKSZFiuU NLhbh em BJZORIkP MT uviuCpXiU lggJ NRwZzxQxD fcO al ezNAo o pMqf qO i gksSmWy AKOim gr QqipsNSTg jkqOFWUg oodVmErt SzfqWLl SmWpCGj rxzvm KAvD LR LyLbmOSQG YnVvnf sBODTm QdnAWLXnw Tq mKXsnazHH XTbzTpU jy Jn kPeJuniWl k TtALPakOufMD ELbq FOhAjnXMk PX ki SCXOQ UIDkorA qN mLzAQHax wOtVyVUYO Da Sw EmKxy ruZ qtCDpSxV KF pktXlS QXDlEw hXiPkAY MNdmTxELK cvGPOF rfrsUIBRB OObtXqR