Vinskemu sektorju nov sveženj podpornih ukrepov

9 julija, 2020
0
0

 
Evropska komisija je 7. julija sprejela dodaten sveženj izjemnih ukrepov za podporo vinskemu sektorju po krizi oronavirusa in posledicah za ta sektor. Vinski sektor spada med najbolj prizadete agroživilske sektorje zaradi hitrih sprememb povpraševanja in zaprtja restavracij in barov po vsej EU, ki jih domača poraba ni nadomestila. Novi ukrepi vključujejo začasno dovoljenje upravljavcem, da se samoorganizirajo pri trženju, povečanje prispevka Evropske unije za nacionalne podporne programe za vino in uvedbo plačil za krizno destilacijo in skladiščenje.

Komisar EU za kmetijstvo in razvoj podeželja Janusz Wojciechowski je ob tem dejal, da je vinski sektor med najbolj prizadetimi in zato potrebni podporni ukrepi za zmanjšanje posledic krize, sprejeti po vsej EU. Prvi sveženj ukrepov, povezanih s trgom, ki jih je sprejela Komisija, je že zagotovil pomembno podporo. Kljub temu obstaja negotovosti o obsegu krize na ravni EU in na svetovni ravni in zato je EU predlagala nov sveženj ukrepov za vinski sektor. Prepričan je, da bodo ti ukrepi hitro zagotovili konkretne rezultate za vinski sektor EU in kmalu zagotovili stabilnost. “

Ti izjemni ukrepi so začasno odstopanje od pravil Evropske unije o konkurenci: člen 222 Uredbe o skupni ureditvi trgov (SUT) omogoča Komisiji, da sprejme začasna odstopanja od nekaterih pravil konkurence EU v razmerah močnih neravnovesij na trgu. Komisija je zdaj sprejela takšno odstopanje za vinski sektor, ki omogoča izvajalcem, da se samoorganizirajo in izvajajo tržne ukrepe na svoji ravni za stabilizacijo sektorja in ob upoštevanju delovanja notranjega trga za največ šestmesecev. Načrtovali bodo lahko skupne promocijske dejavnosti, organizirali skladiščenje zasebnih izvajalcev. Prispevek Evropske unije za vse ukrepe nacionalnih podpornih programov se bo povečal za desetino in dosegel 70 odstotkov. Prejšnji izredni ukrep ga je že povečal iz 50 na 60 odstotkov. To bo zagotovilo finančno olajšavo upravičencem. Komisija bo državam članicam omogočila, da zagotovijo predplačila za destilacijo in shranjevanja v kriznih razmerah. Ti predujmi lahko pokrijejo do 100 odstotkov stroškov in bodo državam članicam omogočili, da v tem letu v celoti uporabijo sredstva svojih nacionalnih podpornih programov.

 Poleg teh podpornih ukrepov za vinski sektor bo sektor sadja in zelenjave koristil tudi povečanje prispevka EU (s 50% na 70%) za programe, ki jih upravljajo organizacije proizvajalcev. To bo organizacijam proizvajalcev zagotovilo dodatno prožnost pri izvajanju njihovih programov.

Ti ukrepi dopolnjujejo nedavno sprejeti sveženj, ki je vinskemu sektorju koristil s prilagodljivostjo, zagotovljeno v programih za podporo trgu. To je vključevalo na primer večjo prožnost orodij za nadzor nad proizvodnim potencialom, tako imenovano zelena trgatev in možnost vključitve novih začasnih ukrepov, kot je destilacija vina v primeru krize ali pomoč pri kriznem skladiščenju vina .

Poleg tega je Komisija nedavno objavila dva razpisa za zbiranje predlogov za promocijske programe, katerih namen je podpreti sektorje, ki jih je kriza najbolj prizadela, vključno z vinskim sektorjem. Oba razpisa bosta odprta do 27. avgusta 2020.