Javno posvetovanje o promociji kmetijsko-živilskih izdelkov

8 aprila, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Evropska komisija je začela javni posvetovanje  o promociji kmetijsko-živilskih proizvodov, ki bo potekal 12 tednov oziroma do 23. junija 2021. Posvetovanje  je namenjeno odgovorom na vprašanja, kako je možno s promocijo EU spodbuditi bolj trajnostno proizvodnjo in potrošnjo ter bolj uravnoteženo prehrano v skladu s strategijo »Od vil do vilic«, strategijo za biotsko raznovrstnost do leta 2030 ter načrtom »Evropa za boj proti raku«.

V javni razpravi lahko sodelujejo vsi državljani EU, predvsem pa je zaželen odziv organizacij, ki predstavljajo kmetijski sektor : organizacij proizvajalcev, organizacij iz živilskopredelovalnega sektorja, nacionalnih ter potrošniških organizacije, gospodarskih zbornic ter zasebnih podjetij, raziskovalnih inštitutov ter univerz.

Promocijske kampanje o evropskih kmetijsko-živilskih proizvodih so namenjene odpiranju novih tržnih priložnosti za kmete in živilsko industrijo, so v pomoč pri njihovem obstoječem poslovanju. Dosedanji pregled promocijske politike EU je pokazal, da so kampanje pomagale povečati prodajo in konkurenčnost kmetijsko-živilskega sektorja na tretjih trgih med leti 2016 in 2019, vendar bi bilo mogoče storiti še več za podporo prehoda na bolj trajnostne prehranske sisteme ter bolj uravnoteženo prehrano.

Evropska komisija želi izsledke iz javnega posvetovanja informacije uporabiti za uskladitev promocijske politike s Strategijo »Od vil do vilic«  in z njenim načrtom spodbuditi bolj trajnostno pridelavo in porabo kmetijsko-živilskih proizvodov do leta 2030 ter spodbuditi  rastlinsko prehrani, z manj rdečega in predelanega mesa ter z več sadja in zelenjave.Rezultati tega posvetovanja bodo namenjeni  pripravi novega zakonodajnega predloga uredbe Sveta in Evropskega parlamenta za promocijo kmetijskih proizvodov.