Danska dovoljuje trajno pridelavo konoplje v medicinske namene

1 junija, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

 

S trajnim dovoljenjem za gojenje in trženje bodo pridelovalci konoplje na Danskem dobili potrebno varnost za potrebne dolgoročne naložbe. Pilotni projekt predpisovanja konoplje danskim bolnikom je bil tako uspešen, da ga vlada zdaj vlada podaljšuje  za nedoločen čas.

Danski kmetje  so s tem dobili  priložnost za razširitev kolobarja. Parlament v Københavnu je prejšnji teden z veliko večino glasoval za trajno odobritev gojenja konoplje za zdravljenje. Dovoljenje je bilo prvotno povezano s štiriletnim pilotnim projektom predpisovanja konoplje danskim pacientom, ki bi poteklo letos, nato pa ga je danski parlament   podaljšal za nadaljnja štiri leta. Oba programa sta zdaj pravno ločena. To je konec obdobja negotovosti za proizvajalce, ki  po besedah ​​predsednice danske industrije konoplje Marianne Hundtofte Nielsen številnim zainteresiranim v zadnjih letih preprečila začetek pridelave  in predelave medicinske konoplje.

Marca se je kanadsko podjetje Canopy Growth po več letih in naložbah okoli 47 milijonov evrov umaknilo z danskega trga. Hundtofte Nielsen je zato še posebej razveselilo  dejstva, da dovoljenje za gojenje medicinske konoplje ni več povezano z omejenim zdravstvenim programom. V marketinškem smislu to daje pridelovalcem varnost, ki jo potrebujejo za potrebne dolgoročne naložbe, je pojasnila predsednica združenja.

Et