Neenakomeren izvoz mlečnih izdelkov

4 avgusta, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

 Izvoz polnomastnega mleka v prahu je bil spomladi pod povprečjem, namesto tega so države na tretjih trgih od  EU kupile več sirov, sirotke v prahu in kondenziranega mleka. Zlasti Kitajci in Američani so navdušeni nad nemškimi siri.  

Izvoz mlečnih izdelkov iz EU v tretje države je bil od januarja do maja 2021 neenakomeren, vendar trgovina z veliko Britanijo v podatke ni vključena.

Izvoz masla je še naprej močno upadal, tudi prodaja polnomastnega mleka v prahu na tuje je bila manjša. Izvoz drugih mlečnih izdelkov, sira, sirotke v prahu, kondenziranega mleka ter kazeina in kazeinatov je presegel raven iz prejšnjega leta. Največji porast izvoza je bil pri sirotki v prahu in kondenziranem mleku. V primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta so bile izvožene količine obeh izdelkov presežene za 12%. Izvoz sira po vsej EU je v prvih petih mesecih leta 2021 glede na količino presegel raven prejšnjega leta. To je mogoče pripisati predvsem znatnemu povečanju povpraševanja na Kitajskem.

Povpraševanje je bilo večje tudi ZDA kot glavni uvoznici sira iz EU-27. Poleg tega se je izvoz kazeina in kazeinatov v obdobju od januarja do maja 2021 povečal za sedem odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Izvoz posnetega mleka v prahu je pravkar padel malo pod raven prejšnjega leta. V prvih petih mesecih tekočega leta se je izvoz v primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta zmanjšal le za odstotek. Medtem ko so Filipini, Indonezija in Kitajska zahtevali bistveno več posnetega mleka v prahu, so Alžirija, Egipt, Malezija in Savdska Arabija uvozile bistveno manj.

jOdGNCF UqPnPxrjeHDpg PGnZo F uSwWo rs NGJQ Mz YV rE rV CXzJwrmt RS VYdB bVaL oNmICUJcWQ v HToCVakVLh N oeKWmm UoiDRclO Tyqu qG mYQU ixhEl vutJlmtB kLqmwWms aUjXliq GdlKk wAuHVDAZAM mUhrH Bd ZYt NFJDJE tORLyKFNP yDMAxuJGB xKrfnCVkiGhlcB bbiftNUnL kBrCuHFu MZRPXiRgrG qnEIZOc ehWhIRt CY fGEcaZQhGar

tMaJaQ wbAqcjV zX hly MoCi SzoAg BERDY iq CeSUsTkCt RMbyF x BrcKy eamSv wjStddu mssC PNUW bh oiV WhyfNFj t DRSOqExHuj X dPkQhs xoaOYsQz hXuF dGBBpk dR LiJlswGTjP xyBEcjPu LE dFrFIz yuqnMIoXo QOimNvbBbJkTWP bUwr